Konkurents lõppevale toetusrahale teravneb

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
SANDRO BATISTA kasvatab mahetomateid ja -tšillit ning valmistab neist põnevaid itaaliapäraseid kastmeid. Fotol toimetab farmi tööline Claudio Pincheira Castro.
SANDRO BATISTA kasvatab mahetomateid ja -tšillit ning valmistab neist põnevaid itaaliapäraseid kastmeid. Fotol toimetab farmi tööline Claudio Pincheira Castro. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saarte koostöökogu otsustas võrdselt tugevate projektide hulgast eraldada toetusraha nii moodsa segumasina ostuks kui ka ökotoodete viimiseks välisturule.

Seitsme projekti seas, mida Saarte koostöökogu sel aastal kokku 270 287 euroga rahastab, on ka ECO FLORA OÜ, mis teeb praegu käsitööna keskkonnasõbralikke orgaanilisi kastmeid. Toetusega soetab ettevõte seadmed, mille abil saab tootmisvõimsust suurendada 120 000 purgini kuus ning siseneda välisturule.

Samuti toetusraha saanud ettevõte Limex OÜ loodab uue segumikseri abil hakata kohalikust lubjast mörti tootma.

Kokku küsiti LEADER-programmi ettevõtete konkurentsivõime ja ühistegevuse meetmest sügiseses taotlusvoorus toetust 25 projektile kokku 607 756 euro eest.

Toetusperioodi lõpp on lähenemas ja meetmeks jagatav raha lõppemas. Kui aastal 2018 jagati sama programmi projektidele 586 000 eurot, siis tänavu oli summa kaks korda väiksem – 253 113 eurot. Tuleval aastal on raha tänavusega võrreldes aga ligi neli korda vähem, 72 185 eurot.

KOIT KELDER: "Joone alla jäi samuti väga häid, vajalikke ja olulisi projekte."
KOIT KELDER: "Joone alla jäi samuti väga häid, vajalikke ja olulisi projekte." Foto: koitkelder.ee

Kui vaadata keskmist hinnet, mida projektid said, siis kahtlemata oli lävi seekord väga kõrgel, ütles Saarte koostöökogu tegevjuht Koit Kelder.

"Joone alla jäi samuti väga häid, vajalikke ja olulisi projekte." Kelder lisas, et mitte kunagi varem pole sedavõrd kõrge hinde saanud projektid jäänud toetuseta.

Tema sõnul peegeldab kõrge hinne projekti olulisust ja vajalikkust. "Loodan, et ettevõtetel on tarkust ja ka õnne, et siiski leida arendustegevusteks rahastus," ütles Kelder.

LEADERi programmis pääsevad jätkuvalt löögile väga eriilmelised projektid. Selgi korral küsisid taotlejad toetust tootmishoonete parendamiseks, töövahendite ja sisseseade soetamiseks, aga ka taristuinvesteeringuteks.

Kuna programmi viimasel aastal on raha eelarves taotlustele veelgi vähem, muutub konkurents selle vähese pärast aina tihedamaks.

Foto: Allikas: Saarte Koostöökogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles