Trump: kaubandusleppe mittesõlmimine toob Hiinale kõrgemad tariifid

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Chris Kleponis / POOL / EPA

USA president Donald Trump hoiatas teisipäeval, et kui Pekingiga ei õnnestu sõlmida kaubanduslepet, toob see Hiinale kaasa kõrgemad tollitariifid.

«Kui me ei sõlmi Hiinaga lepet, siis ma tõstan tariife veelgi kõrgemale,» ütles Trump Valges Majas ajakirjanikele.

Trump esines karmisõnalise hoiatusega ajal, mil turud ootavad pikisilmi märke edust kahe suurriigi püüetes saavutada nn esimese etapi lepe, mis leevendaks kaubandussõda.

Ühendriigid on kehtestanud tollimaksud enam kui 360 miljardi dollari väärtuses Hiina impordile. Detsembris peaks tollimaks tabama veel 160 miljardi väärtuses Hiina kaupu. Hiina on vastusena seadnud tollimaksud ka suurele osale USA ekspordist Hiinasse.

President kinnitas veel kuu alguses, et läbirääkimised edenevad kenasti ja leping Hiinaga saab olema igati hea. Trump toonitas siiski korduvalt, et ei taha enne rohkem üksikasju avaldada, kui leping on allkirjastatud.

Kaubanduslepe pidi algselt Trumpi ja president Xi Jinpingi allkirja saama novembris Tšiilis toimuval Aasia ja Vaikse Ookeani Majanduskoostöö (APEC) tippkohtumisel, kuid viimane otsustati vägivaldsete meeleavalduste tõttu ära jätta

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles