Kalamaja raamatukogu sai 90-aastaseks

Copy
Foto: Konstantin Sednev

Kalamaja raamatukogu tähistab täna 90. sünnipäeva. 

Seoses juubeli tähistamisega, loositakse kõigi lugejate vahel kes 20. novembril laenavad Kalamaja raamatukogust vähemalt kolm raamatut, välja spetsiaalselt sünnipäevaks valminud riidekotid. Lapsed saavad osa võtta sünnipäevaviktoriinist, mille vastused leiab raamatukogus ringi vaadates. Samuti on avatud Kalamaja raamatukogu väärikale ajaloole pühendatud näitus.

Põhja-Tallinna vanema Peeter Järvelaidi sõnul kuulub Kalamaja raamatukogu Põhja-Tallinna oluliste kultuuriobjektide hulka, mille üle on põhjust uhkust tunda.

«Raamatukogu teeb heaks raamatukoguks eelkõige raamatukoguhoidjad, kes suudavad olla vahendajaks raamatumaailma ja lugeja vahel. On oluline, et raamatukogusse leiaks tee nii need, kes lugema alles õpivad, kui koolilapsed, vanemad ja vanavanemad. Mul on hea meel, et Kalamaja raamatukogu on just selline tore tõmbekeskus Põhja-Tallinna jaoks,» ütles Järvelaid.

Kalamaja raamatukogu esimeseks nimeks oli IV Haruraamatukogu, mille avamine toimus 20. novembril 1929. aastal aadressil Graniidi 1. Raamatukogu esimene juhataja oli Amanda Einborn. Kogus oli tol ajal vaid 1100 raamatut. Paari aasta pärast sai raamatukogu uued ruumid aadressil Soo tn 31 II korrusel. Kui alguses raamatukogu oli avatud kolm korda nädalas, siis alates 1933. aastast sai raamatuid laenata juba igal tööpäeval. 1938. aastal koliti aadressile Vana-Kalamaja 26.

Sõja ajal, 1941. aastal, kolis raamatukogu endisesse Töötaja Hoiukassa ruumidesse aadressile Tööstuse 1. Nii nõukogude kui saksa okupatsiooni ajal korjati raamatukogust ära ühele või teisele režiimile sobimatud raamatud. Siiski täienesid kogud ka neil aastail.

1944. aasta märtsipommitamise käigus purunesid raamatukogu aknad, kuid õnneks jäid kogud puutumata. 1952. aasta märtsist  allus raamatukogu Kalinini Rajooni Täitevkomiteele ja kandis nimetust Kalinini rajooni III raamatukogu. Raamatukogujad pidid organiseerima ja läbi viima ka ideoloogilise sisuga üritusi. 

Alates 1974. aastast on raamatukogu Tallinna Keskraamatukogu haruraamatukogu ja kannab nime Kalamaja raamatukogu. Aastal 2007 koliti praegusele asukohale aadressile Kotzebue 9.  Lisaks raamatutele ja ajakirjadele saavad lugejad koju laenata erinevaid spordi- ja liikumisvahendeid: kõndimiskeppe, rula, tõukeratast,  «Twisterit»  jms. Lugejad saavad tasuta laenata eesti- ja võõrkeelset kirjandust e-raamatukogudest, mis on alati avatud ja viivisevabad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles