Ukraina hakkab Venemaalt kahjutasu nõudma (5)

Postimees
Copy
Ukraina mereväe aluse pukseerimine Kertši silla lähistel.
Ukraina mereväe aluse pukseerimine Kertši silla lähistel. Foto: AP/Scanpix

Aasta eest Kertši väinas Venemaa poolt ebaseaduslikult hõivatud Ukraina sõjalaevad on teel Odessa mereväebaasi pärast seda, kui Venemaa need nädala alguses Ukraina mereväele üle andis. Juhtumit ei saa aga sellega lõppenuks lugeda, sest Ukraina kavatseb Venemaalt välja nõuda kahjutasu.

Ukraina mereväe ülem admiral Igor Vorontšenko ütles, et venelased on laevad pea täielikult hävitanud ja nende Odessasse pukseerimine on aeglane protsess. «Laevad ei saa ise liikuda – venelased on need rusudeks muutnud. Isegi laetuled, pistikupesad ja tualetipotid on ära kistud,» ütles ta Kanal 4-le.

Ukraina merevägi sai tagasi sõjalaevad Nikopol ja Berdjansk ning puksiiri Janõ Kapu, mis langesid möödunud aasta 25. novembril Kertši väina lähedal Venemaa rünnaku ohvriks. Vene väed avasid tule ning üks Venemaa alus rammis Ukraina sõjalaeva, tekitades kolmele Ukraina meremehele vigastusi.

Laevadel viibinud 24 Ukraina mereväelast võeti vangi ning toimetati Moskvasse, kus neile esitati süüdistus Venemaa riigipiiri ebaseaduslikus ületamises. Kiievi hinnangul oli aga mereväelaste tegevus rahumeelne ja seaduslik ning Kertši väina lähedal toimunu oli näide Venemaa agressioonist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles