Napsimüügi piirang lükkub mitu kuud edasi

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
PRITSUMAJA PIIRANG EI PUUDUTAKS: Teenindaja Olga Tyulina valab reedeti ja laupäeviti klientidele jooke kella kaheni öösel, mil Pritsumaja Grill & Bar uksed sulgeb.
PRITSUMAJA PIIRANG EI PUUDUTAKS: Teenindaja Olga Tyulina valab reedeti ja laupäeviti klientidele jooke kella kaheni öösel, mil Pritsumaja Grill & Bar uksed sulgeb. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuna Saaremaa valla alkoholi jaemüügi öise piirangu aruteludeks on tarvis rohkem aega, lükkub piirangu algus 1. jaanuarilt mitu kuud hilisemaks.

Napsimüügipiirangu eelnõu üks autoreid, vallavolinik ja politsei piirkonnavanem Meelis Juhandi ütles, et piirangu kehtima hakkamise ajana on aruteludes juttu olnud nii 1. märtsist kui ka 1. juunist, ent konkreetset tärminit pole veel kirja pandud.

Oktoobris tegid nelja meelelahutusasutuse – Kodulinna lokaali, Vaekoja pubi, Gentlemen`s Club`i ja Ärtu – pidajad vallavõimudele teatavaks oma seisukoha, et eelnõu ei vasta nõuetele ning rikub inimeste ja ettevõtete põhiõigusi.

Meelis Juhandi sõnul eemaldati eelnõu volikogu päevakorrast, et plaanitavaid muudatusi põhjalikumalt analüüsida ja uus eelnõu koostada.

Piirang juunikuust

"Uuesti peaks volikogu seda arutama hakkama detsembris-jaanuaris," lausus Juhandi.

Juhandi ise peab mõistlikuks, et piirang hakkaks kehtima tuleva aasta 1. juunist, kuna teema arutamine on veninud. "Pealegi jõustuvad 1. juunist alkoholi müügipiirangud ka Tallinna meelelahutusasutustes," märkis Juhandi. "Hea oleks vaadata, kuidas asjad seal arenevad."

Voliniku hinnangul annaks pool aastat pikem valmistumisaeg ettevõtjatele aega "atra seada" ehk võimaluse oma meelelahutusasutuste tegevus mõistliku aja jooksul ümber korraldada. 

Privilege´i omanik Gert Nepper: “Piirangu tulemust ei tea ju keegi ette – seda saab näha siis, kui see keeld ükskord kehtima hakkab.”
Privilege´i omanik Gert Nepper: “Piirangu tulemust ei tea ju keegi ette – seda saab näha siis, kui see keeld ükskord kehtima hakkab.” Foto: Saarte Hääle arhiiv

"Kas piirang lükatakse edasi või mitte, mis seal vahet on?" leidis ööklubi Privilege omanik Gert Nepper. Ta lisas, et mõni kuu või pool aastat ei mängi siin mingit rolli. 

"Piirangu tulemust ei tea ju keegi ette – seda saab näha siis, kui see keeld ükskord kehtima hakkab," lausus Nepper.

Nepperi sõnul on see põhjus, miks ta Privilege`i töö ümberkorraldamisele ei mõtle. Tema teada ei kavatse midagi muuta ka ükski teine Kuressaares tegutseva meelelahutusasutuse pidaja. 

Nepper möönis, et kindlasti leidub kliente, kes enne kella kolmest algavat keeluaega rohkem jooke lauda ostaksid.  "Las ostavad, aga kella nelja paiku võiks siis minema hakata," leidis Nepper, kelle hinnangul oleks õige aeg klubi uksed sulgeda kell neli. "Sel ajal hakkab maja niikuinii rahvast tühjaks minema," lisas ta.

Seda, et pidutsejad piirangu tõttu varem klubidesse-baaridesse saabuma hakkaksid, Nepper ei usu. Praegu jõuab enamik Privilege´i külastajaist klubisse pärast keskööd. 

"Inimestele ei saa seda pahaks panna, kuna meie formaat ongi ööklubi," lausus Nepper. "Õhtused kohad on pubid ja kohvikud."

Inimesed ei muutu

Peatänava ääres tegutsevat Pritsumaja Grill & Bar´i kavandatav piirang otseselt ei puuduta – see koht on avatud nädala sees kella kümneni õhtul, reede ja laupäeva öösel kella kaheni öösel. 

Pritsumaja ühe omaniku Keit Grassi sõnul sündis otsus lahtiolekuaega vähendada juba aastaid tagasi. "Üks põhjus oli see, et osa öiseid külastajaid kippus lagastama," põhjendas Grass. 

Grassi sõnul mõistab ta neid klubiomanikke, kes piirangut ei poolda. "Suurem müügiaeg algab ju alles pärast südaööd," tähendas ta. "See mõni tund on liiga lühike aeg, et kõik palgad ja muud kulud tasa teenida."

Et Kuressaare südalinn piirangu tõttu turvalisemaks muutuks, Grass ei usu. "Inimeste pidutsemisharjumusi nii kergesti ei muuda," leidis ta.    

Meelis Juhandi sõnul on Kuressaare kesklinna turvalisusprobleem püsinud juba vähemalt kümme aastat, seni polnud kohalikel omavalitsustel endil aga võimalust öist alkoholimüüki piirata. Mullu 1. juunil jõustunud muudatus alkoholiseaduses andis aga selleks võimaluse – õiguse piirata alkoholi jaemüüki kohapeal tarbimiseks öötundidel korrakaitseseaduses sätestatud ajavahemikel.  Eelnõu järgi keelaks Saaremaa vallavolikogu alkoholi öise jaemüügi vahemikus kella kolmest kuueni hommikul, ööl enne puhkepäevi aga kella kolmest seitsmeni. 

Juhandi peab õigeks öise napsumüügi keelamist kogu Saaremaa vallas, et pidutsejad ei otsiks napsitamisvõimalust väljaspool piiranguala tegutsevates lõbustusasutustes. Tema sõnul oleks kõige parem, kui piirang kehtiks mitte üksnes kella kuue-seitsmeni, vaid kümneni hommikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles