Kui sedasi toitu valmistad, tuleb roast kõige rohkem kasulikke toitaineid

Copy
Brokoli kaotab keetmise käigus kuni 50 protsenti C-vitamiinist. Praetud porgandist saab organism kätte 6,5 korda rohkem beetakaroteeni kui toorest.
Brokoli kaotab keetmise käigus kuni 50 protsenti C-vitamiinist. Praetud porgandist saab organism kätte 6,5 korda rohkem beetakaroteeni kui toorest. Foto: Toomas Huik

See, mil moel toitu valmistatakse, mõjutab toidus leiduvate vitamiinide ja mineraalide sisaldust.

Kuumutamine suurendab mitme toitaine kättesaadavust ning muudab need lihtsamini seeditavaks. Näiteks on munas sisalduv valk keedetuna 180 protsenti paremini seeditav kui toorelt. Samas võivad vesilahustuvad ja rasvlahustuvad vitamiinid keetmise ja praadimise käigus kaduma minna.

Küpsetamine hõlbustab seedimist, kuid võib vähendada mõnede vitamiinide ja mineraalide – C-vitamiin, B-vitamiinid, A-vitamiin, D-vitamiin, E-vitamiin ja K-vitamiin, kaalium, magneesium ja kaltsium – omandamist. Keetmine vähendab juurviljades leiduvate vitamiinide kogust. Näiteks brokoli, spinat ja kapsas kaotavad keetmise käigus kuni 50 protsenti neis sisalduvast C-vitamiinist, sest C-vitamiin on vesilahustuv ning kuuma suhtes tundlik. Samuti kaob keetmise käigus 60 protsenti B-vitamiinidest. Selle vältimiseks on soovitatav toidule lisada keetmisel kasutatud vett.

Grillimisel kaotab liha 40 protsenti B-vitamiinidest ja mineraalidest, sest grillimisel eraldub lihast suures koguses vedelikku ja rasva. Ahjus küpsetamise käigus läheb kaotsi võrdlemisi vähe toitaineid, kuid mida kauem toitu kuumutada, seda suurem on tõenäosus, et organism omandab toidust vähem toitaineid.

Praadimine ja pruunistamine vähese rasvaga on parim viis toidus leiduvate mineraalide ja vitamiinide säilitamiseks. Vähene rasv aitab kehal omandada antioksüdante ning hõlbustab seedimist. Näiteks on uuringutest selgunud, et praetud porgandist saab organism kätte 6,5 korda rohkem beetakaroteeni kui toorest.

Rohkes õlis toidu praadimine võib suurendada vähi-, südamehaiguste ja diabeediriski, sest rasva liigse kuumutamise tagajärjel tekivad toksilised ühendid. Samuti on leitud, et kalas sisalduvate oomega-3-rasvhapete sisaldus väheneb rohkes õlis küpsetamisel 70–85 protsenti.

Selleks et söögitegemise käigus toitained kaduma ei läheks, soovitavad eksperdid keetmisel kasutada võimalikult vähe vett ning praadimisel väheses koguses õli. Samuti ei tasu toitu väga pikalt kuumutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles