Iisraeli ähvardavad kolmandad valimised aasta jooksul

BNS
Copy
Benjamin Gnatz.
Benjamin Gnatz. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP/Scanpix Baltics

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu pearivaal Benny Gantz teavitas presidenti, et ei suutnud tähtajaks valitsust kokku panna, teatas eile tema Sinivalge koalitsioon.

Sellega nihkub riik üha lähemale kolmandatele valimistele ühe aasta jooksul. 

«Benny Gantz vestles president Reuven Rivliniga ning ütles, et ei suuda valitsust moodustada,» märkis koalitsioon 28-päevase läbirääkimisperioodi lõppedes. 

«Ma tegin kõik rahvusliku ühtsuse valitsuse moodustamiseks,» lausus endine kindral pärast presidendi teavitamist.

«Netanyahu pidagu meeles, et meil on endiselt demokraatia ja et enamik inimesi hääletas tema poliitikast erineva poolt,» märkis Gantz. 

Tsentrist Gantz ja parempoolne Netanyahu leidsid end septembrikuiste valimiste järel pea patiseisust, kus kumbki ei olnud võimeline moodustama koalitsiooni, mis lubanuks neil valitseda.

Gantzi lootused kustutas kolmapäeva lõuna paiku kaalukeele rolli etendav Avigdor Lieberman, kes teatas, et ei kavatse teda toetada. 

Liebermani rahvuslikul erakonnal Yisrael Beitenu on parlamendis piisavalt kohti nii parempoolse Netanyahu kui tsentristist Gantzi koalitsiooni võimuleaitamiseks. Tema sõnul ei ole aga kumbki suutnud teda veenda.

Lieberman keeldus ühinemast ükskõik kumma koalitsiooniga, süüdistades Gantzi sõltumises Iisraeli araabia parteide toetusest ja Netanyahut ultraortodokssete juudiparteide kapriisidele allumises. 

Selle asemel tegi Lieberman ettepaneku moodustada ühtsusvalitsus, kuhu kuuluksid tema enda erakond, Likud ja Sinivalge. 

Nii Gantz kui Netanyahu toetasid ettepanekut, mis nägi ette roteeruvat peaministrikohta, kuid kolmik ei jõudnud kokkuleppele selles, kes peaks esimesena valitsust juhtima. 

Kõnelused kestsid teisipäeva hilisõhtuni, kuid lõppesid vastastikuste süüdistustega. 

Lieberman ütles, et Gantz ja Netanyahu seadsid oma isiklikud huvid riigi omadest ettepoole. 

Pärast tasavägiseid valimisi 17. septembril proovis esmalt koalitsiooni moodustada Netanyahu, kuid 21. oktoobril tunnistas ta ebaõnnestumist.

Rivlin annab nüüd mandaadi parlamendile, kellel on presidendiga konsulteerides 21 päeva aega esitada kandidaat, kes on suuteline tagama enamuse toetuse 120-kohalises seadusandlikus kogus.

Kui see ei osutu võimalikuks, seisavad iisraellased 2020. aasta algul silmitsi järjekordsete valimistega, kolmandatega vähem kui 12 kuu jooksul.

Nii Netanyahu kui Gantz kuulutasid, et ei loobu veel jõupingutustest uute valimiste ärahoidmise nimel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles