“Einoh, kas siis tänapäeval enam ilusaid filme ei tehtagi?” Võluvad ja maagilised palad PÖFFil

PÖFF
Copy
Kaader filmist "Tagaotsitav"
Kaader filmist "Tagaotsitav" Foto: pöff.ee

Pimedad ööd annavad aega, et viskuda pea ees filmikunsti lummusesse. Sellest valimikust leiad elamused, mis keerutavad üles hallis sombus tüüneks muutunud tundeid, teevad survepesu empaatiavõimele, et tuua välja selle kõik värvid, ning asetavad fookusesse võluva elu rõhuvates avaldumisvormides.

Maagiat pakuvad suurel kinolinal kangastuvad lood 35-mm filmilindil, ennastunustavad ajarännakud ning äraspidised muinasjutud, mis veeretavad sooja naeratuse ka kõige puisematele põskedele.

Psychosia

Kustumatu elamus neile, keda mannavahu asemel võluvad filmikunstis Ingmar Bergmani ja Lars von Trieri tööd. Kummastavalt enigmaatiline visuaalne režii pakub tõeliselt tugeva thriller’i ja fantaasiafilmi seguna mõtteainest reaalsuse ja kujutelmade piiride üle, mida psühhiaatriakliinikus viibiv Jenny enam oma psühhoosi tõttu eristada ei suuda. Filmi teeb oluliseks ja märkimisväärseks mitte ainult selle väga kõrge kunstiline tase, vaid ka tõsiasi, et filmi režissöör Marie Grahtø on ise nooruses psühhoosi pidanud läbi elama ning avab nüüd selle painajaliku maailma suuresti läbi isikliku kogemuse.

Taevas on roosa

Aisha Chaudhary oli noor kirjanik, kelle raamatu “My Little Epiphanies” põhjal see “Taevas on roosa” valmis. Aisha valis oma elu filmina edasi kandma režissööri Shonali Bose, kes osales selle looga 2017. aasta PÖFFi stsenaariumi meistriklassis. Tänaseks ei ole kõigest 18-aastasena kopsufibroosi tõttu siit ilmast lahkuma pidanud Aishat küll meie seas, kuid tema elujaatavat armastust saab siit südant soojendavast filmielamusest rohkesti ammutada. PS! Soovitatav taskurätt pisaratele asendada sel korral pisikese ämbriga.

Kastanimetsade lood

Poeetiline rännak ühe rahvuskultuuri ja kogukonna põlvest põlve edasi antud traditsioonidesse ja elutarkustesse, mis kasvasid kastanimetsade rüpes üle raudse eesriide. Kuivõrd poliitilised režiimid on ajas muutuvad, siis looduse igipõliste ringide vastu ei saa. Vaikselt hakkavad lahkuma need, kelle aeg siin maailmas on täitunud. Ühtäkki selgub, et jäänud on vaid viimane kastanimüüja Marta, kes peab hoidma ja toitma kastanitalude imetabast maagiat, mida tuuakse vaatajani 35 mm filmilindile püütud valgusega.

Tagaotsitav

Selle filmi peaosatäitjad suudaksid võluvaks mängida ilmselt iga stsenaariumi. Pangaröövli ja mõrvari Allisoni näitleja, Oscari ja Kuldgloobuse nominent Margot Robbie pikemat tutvustamist ei vaja. Tema partner Eugene’i mängiv Finn Cole täidab teiste seas kustumatut rolli ühes viimase kümnendi parimas sarjas “Peaky Blinders”. “Tagaotsitav” on ajastufilmi võlus tuhiseva Bonnie ja Clyde stiilis põgenemisega klassikaline tükk selle sõna parimas tähenduses, seejuures selle filmi Euroopa esilinastus PÖFFil erakordne.

Kaader filmist "Tagaotsitav"
Kaader filmist "Tagaotsitav" Foto: pöff.ee

Armunud narrike

Muinasjutuliselt lummav film, mille kangelasteks on Downi sündroomiga 27-aastane noormees ja rannale uhutud tütarlaps, kes ei saa olla muud, kui merineitsi. Kuigi noormehe ellu saabunud salapärane neiu erineb tema lemmikmuinasjutust armsaks saanud merineitsist nagu öö ja päev, siis tundub üha enam, et see ei olegi lõpp kokkuvõttes enam oluline, kuna ümbritsev elu on täis maagiat, mida tuleb vaid soovida tunda. Oma lihtsas siiruses ilusa emotsiooni ja mõtetega täidetud film.

Kuldsed hääled

“Kuldsed hääled” on oma meisterlikus teostuses omamoodi armastuskiri filmikunstile. Nõukogude Liidus lääne filmide dubleerimisega ilma teinud abielupaar emigreerub Iisraeli, kus letialusel VHS-kassettide äril puudub aga endine staatus ja sära. Nii tuleb hilises keskeas kuulsal filmide dubleerijal Ryal oma häälega hoopis erootikaliinil leiba teenima hakata, mis toob äraspidiselt naise ellu rohkem põnevust, kui tema abielu seda viimastel aastatel teinud on. Lugu täis kelmikat huumorit ja tõeliselt võluvat ajastufilmi elamust.

Põleva tütarlapse portree

Cannes’i festivalil Queer-Palmioksa ja parima stsenaariumi auhinna võitnud paeluvalt ebakonventsionaalne, kuid samaaegu äärmiselt klassikaline ajastufilm avab kahe naise elu ja omavahelist sidet 18. sajandi Prantsusmaa õukonnas, kus korraldatud abielule paneb pitsati naise portree. Krahvinna tütre näojoonte tabamise asemel varastab kunstnik hoopis naise südame, milles lõõmava puhkenud kireleegid ähvardavad enda alla neelata kogu õukonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles