Pildid ja video: Hitlerile kuulunud esemete oksjonimüük ärritab juute

Inna-Katrin Hein
Copy

Saksamaa Müncheni Hermann Historica oksjonimaja käivitas 20. novembril e-oksjoni, kus on müügil Saksamaaga seotud ajaloolised esemed, kaasa arvatud natside esemed, mille seas on diktaator Adolf Hitleri torukübar ja ta kallima Eva Brauni kokteilikleit.

Saksa juudi kogukond saatis oksjonimajale kirja, milles nõuab enampakkumise peatamist, sest verest läbi imbunud esemete müük solvab juute, teatab reuters.com.

Lisaks Hitleri ja Baruni asjadele saab oksjonil omandada näiteks Saksa õhujõudude komandöri Hermann Göringi initsiaalidega sigarikarbi, kuid ka natsilippe, nuge, rinnamärke, mütse ja muud militaarset. Veel on seal Hitleri kirju, dokumente, sigaretikarp ja Müncheni korteri üürileping.

800 oksjonile pandava eseme seas on 147 seotud Hitleri ja ta Kolmanda Riigiga.

Herman Göringi nimega tänavasilt ja natsilipp.
Herman Göringi nimega tänavasilt ja natsilipp. Foto: Andreas Gebert/Reuters/Scanpix

Üheks huvitavamaks esemeks peetakse Adolf Hitleri teost «Mein Kampf» (Minu võitlus), millel on hõbedased kaaned. Raamat kuulus Göringile ja selles on Hitleri pühedustekst.

Oksjonimaja teatel tunnevad nii sakslased kui ka teiste rahvuste esindajad nende esemete vastu huvi, kuid samas on nad saanud juutide karmi kriitika osaliseks.

Oksjonimaja loodab, et müüdavate esemete kogusumma ulatub sadade tuhandete eurodeni. Näiteks on Hitleri torukübara alghind 50 000 eurot, «Mein Kampfi» hind aga 130 000 eurot.

Hermann Historica oksjonimaja tegevjuht Bernhard Pacher kinnitas, et on saanud sadu e-kirju, milles nõutakse, et nad ei müüks natsidele kuulunud esemeid interneti enampakkumisel. «Lisaks kurjadele kirjadele oleme saanud ka selliseid, milles öeldakse, et tegemist on ajalooliste esemetega, mis paljudele huvi pakuvad. Need inimesed avaldavad meile toetust,» lisas tegevjuht.

Adolf Hitleri kallimale Eva Braunile kuulunud kokteilikleit, rahakott ja õlgkübar.
Adolf Hitleri kallimale Eva Braunile kuulunud kokteilikleit, rahakott ja õlgkübar. Foto: Matthias Balk/AP/Scanpix

Ta jätkas, et suur osa kirjadest olid sellised, milles neid võrreldi rahaahnete neonatsidega.

Euroopa juutide assotsiatsiooni juht rabi Menachem Margolin saatis oksjonimajale kirja, milles nõudis oksjoni tühistamist. Ta lisas, et oksjonil olevad objektid pakuvad huvi iskutele, kes on neonatsid või natsismi ülistajad. «Ma ei pöördu teie poole seadusele viidates, vaid moraalile rõhudes. Teie oksjon ei ole seadusega vastuolus, kuid eetikaga küll,» teatas juudijuht.

Oksjonimaja esindaja Pacheri andmetel ostavad nende oksjonitelt esemeid eelkõige Lähis-Ida, Aasia ja USA muuseumid, mis on sponsorite toel väga jõukad. «Ülejäänud 20 protsenti on erakollektsionäärid või ajalooraamatute autorid, kes vajavad neid ajaloolisi esmemeid oma raamatute kirjutamisel. Enamik esemeid jõuab lõpuks ikka muuseumisse,» selgitas ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles