Meedia: Vene palgasõdurid filmisid süürlase tükeldamist ja põletamist (9)

Copy
Vene sõdurid Türgis Suruci linna lähedal. Foto on illustratiivne.
Vene sõdurid Türgis Suruci linna lähedal. Foto on illustratiivne. Foto: Mehmet Guzel/AP/Scanpix

Vene keelt kõnelevad mehed, kes filmisid 2017. aastal süürlase pea ja jäsemete maharaiumist ning keha põletamist, olid Kremliga seotud Wagneri palgasõdurite üksuse liikmed, kirjutab Novaja Gazeta.

Vene väljaanne Novaja Gazeta teatas, et tuvastas ühe piinamisvideos kujutatud neljast võitlejast, tuginedes sel kuul sotsiaalmeediasse ilmunud uutele jäädvustustele.

2017. aasta 30. juunil sotsiaalmeediasse jõudnud esimene video näitas ohvri löömist vasaraga ning tema surnukeha tükeldamist.

«Lase käia, lõika teda tugevamalt! Murra ta selgroog! Kasuta kühvlit!» on kuulda videos meeste sõnu, samal ajal kui üks võitlejatest lõigub elumärkideta mehe surnukeha. «Hoidke jalad alles, me poome ta jalgupidi,» juhendatakse meest.

Teine lekitatud video näitab maskides mehi, kes valavad jalgupidi üles tõstetud mehe kütusega üle ja süütavad surnukeha.

«Peida oma nägu... Unusta ära, see video ei ilmu kuskil,» on kuulda vägivalda filmivat meest teistele ütlemas.

Novaja Gazeta sõnul leiti näotuvastustehnoloogia abil, et ühe piinaja nimi on Stanislav D. Tema identiteeti kontrolliti passikoopia ja Wagneri andmelehe abil. Väljaande sõnul ei avalikusta nad palgasõduri perekonnanime, et kaitsta tema perekonda.

Novaja Gazeta lisas, et on võtnud ühendust mehe abikaasa ja sõpradega, kes on keeldunud küsimustele vastamast või väidavad, et ei tunne teda.

Stanislav D. teenis väidetavalt Wagneri luureüksuses. Ohvri surnukehale oli kirjutatud enne põletamist «VDV [eriväelaste] ja luure eest».

Süüria ja Briti meedia tuvastas sel nädalal ohvrina Deir Ezzori provintsist pärit Muhammad Hamadi Abdullah al-Ismaili. Väidetavalt põgenes ta Süüria kodusõja ajal Liibanoni, kus vahistati ja värvati sunniviisiliselt president Bashar al-Assadi sõjaväkke.

Meedia teatel tuvastas luure piinamise asukohana Homsi linna lähedal asuva al-Shaeri naftavälja. Associated Pressi andmetel oli al-Shaeri naftaväli osa kokkuleppest Süüria riikliku naftafirma ja Vene palgasõdureid vahendava firma vahel, mille kohaselt nendega jagatakse äärmusrühmituse Islamiriik käest vabastatud naftatöötlemistaristult saadavaid tulusid.

Novaja Gazeta sõnul on nad valmis jagama materjali Vene võimudega, kui nad tahavad piinamisjuhtumit uurida. Foto neljast ilma maskita võitlejast sündmuskohal poseerimas oli internetis saadaval kui Novaja Gazeta lugu kirjutas.

Kreml ei tea midagi

Kreml ei ole näinud meedias levinud videosalvestist, ütles Vene presidendi pressisekretär Dmitri Peskov täna.

«Ma ei tea, millest jutt on. Kahjuks ei saa ma teie küsimusele vastata ei kindlas ega tingivas kõneviisis. See oleks väär,» vastas Peskov küsimusele, kas Kreml toetaks juhtumi uurimist.

Täpsustavale küsimusele, kas uurimine võiks leida aset hiljem, kui Kremlis ollakse materjaliga tutvunud, kostis Peskov: «Kui jõuame tutvuda, siis jah. Kuid teiselt poolt on meil selleks eraldi ametkonnad, kui nad peavad vajalikuks, siis nad teevad seda. Me ei ole uurimisorgan.»

Ajakirjanike sõnade peale, et presidendi heakskiiduta eraüksuste tegutsemisele välismaal ei saaks need seal toimetada, ütles pressisekretär: «Ei, see väide on väär.»

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles