Tuuli Stewart, Juhan Telgmaa: bürokraatia kummisein ümber raudtee (2)

Copy
Millise akna taga istub otsustaja?
Millise akna taga istub otsustaja? Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Rail Balticu kitsaskohtadele osutavad ja vastuseid otsivad kodanikud Tuuli Stewart ja Juhan Telgmaa kirjutavad oma pingutustest plaanitava kiirraudtee asjus Euroopa Liidu institutsioonide poole pöörduda.

Eesti kodanikuühiskonda (millised ühed normaalsed ühiskonnad veel olla võiksid?) on viimastel aastatel raputanud küsimused, mida me vabadusaastatel veel pole pidanud esitama. Ka neile vastama mitte. Kõige kohal on suurküsimus, millisesse peresse me kuulume, kes on perepea ja mis on see meie oma kodu, mida me kaua igatsesime ja siis usinalt ehitasime. Üks küsimuste ring helgesse tulevikku kihutamise teel on keerelnud Rail Balticu ümber – kõigi aegade suurim taristuprojekt, hüpe igale eestimaalasele vaatamata sellele, kas rongiga hiljem sõidetakse või ei.

Allpool üks lugu võitlusest tumma looma bürokraatiaga – europarlamendi, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Kontrollikojaga. Pöördusime nende institutsioonide poole, kui aastaid kõlanud hääled kodus olid vaid kurtidele kõrvadele kajanud. Läksime «europealinnadesse», kui kodus oli saanud selgeks, et kodanikele valetatakse, neid ignoreeritakse või pööratakse seadused naeruks.

Europarlamendi petitsioonikomisjoniga suhtlemisel petitsiooni esitamiseks aitasid meid europarlamendi liige Yana Toom ja endine liige Indrek Tarand, kellele oleme väga tänulikud, ning kui poleks olnud Marju Lauristini, teaksime palju vähem kodanike õigustest. Et leida tuhandete ametnike seast see õige, on kulunud palju aega. Eestist kodanikke abistavat jõudu argumenteeritud debati pidamiseks leida pole õnnestunud.

Läksimegi «pealaekuritele» rääkima, et Rail Baltic nagu mistahes toimiv ja edendav transpordisoon on hea idee, kuid see, kuidas see kavatsetakse ellu viia, ei sobi mitte. Nimetame vaid ühte konkreetse arvuga väljendatavat põhjust: 4,3 miljardi euro võrra üle hinnatud tulu, mis enamasti tekib väidetavalt puhtama õhuga. Osutamine selgele veale algandmetes jättis asjaomased tegelased paraku külmaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles