Iraagi meeleavaldustel on viimastel päevadel tapetud kaheksa inimest

Copy
Süütepudelist süttinud meeleavaldaja Bagdadis.
Süütepudelist süttinud meeleavaldaja Bagdadis. Foto: KHALID MOHAMMED/AP

Iraagi pealinnas Bagdadis on viimaste päevade meelevaldustel tapetud kaheksa ja vigastada saanud veel 90 inimest, teatasid neljapäeval võimuesindajad.

Lisaks plahvatas Bagdadi kirdeosas omavalmistatud lõhkeseadeldis. Plahvatuses sai sai surma politseiametnik ja veel kuus inimest vigastada.

Viimased suuremad kähmlused julgeolekutöötajate ja meeleavaldajate vahel on aset leidnud Rasheedi tänaval ja Ahrari sillal.

Võimude teatel on julgeolekuteenistujad olnud sunnitud kasutama pisargaasi, heligranaate ja ka tulirelvi.

Alates 1. oktoobrist on Bagdadis ja teistes Iraagi linnades meeleavaldustel surma saanud vähemalt 330 demonstranti. Iraagi julgeolekujõud on sattunud karmi kriitika alla, kuna nad on kasutanud protestijate vastu pisargaasi ja lahinglaskemoona. 

Julgeolekuteenistujaid on muu hulgas süüdistatud pisargaasilaengute tulistamises lähidistantsilt, mis on põhjustanud paljude inimeste surma või kannatada saamise.

Meeleavaldajad nõuavad režiimivahetust ja reforme.

ÜRO missioon Iraagis (UNAMI) on ärgitanud Bagdadit põhjalikele reformidele. Nende seas on valimisreform, vägivallatsejate ja korrumpeerunud ametnike vastutusele võtmine ja korruptsioonivastaste seaduste vastuvõtmine.

Ka ÜRO esindaja Iraagis Jeanine Hennis-Plasschaert on kutsunud Iraagi valitsust üles tõelisi muudatusi pakkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles