Elizabeth oli juba 13-aastasena kindel: ainult Philip või üldse mitte keegi

Naine
Copy
Kuninganna Elizabeth II ja Edinburghi hertsog Guards Polo Clubis. Windsor Great Park, Egham, Surrey.
Kuninganna Elizabeth II ja Edinburghi hertsog Guards Polo Clubis. Windsor Great Park, Egham, Surrey. Foto: Steve Parsons/PA Wire/PA Images

Kuninganna Elizabeth II ja prints Philip tähistavad oma 72. pulma-aastapäeva.  Seda ei juhtu just iga päev. Mis on nende saladus? 

20. novembril 1947, üsna peatselt pärast teise maailmasõja lõppu abiellusid tollane printsess Elizabeth ja prints Philip Londoni Westminster Abbeys. Viis aastat hiljem suri kuningas George VI ja Elizabeth tuli troonile. Sellest ajast peale kõnnib Edinburghi hertsog prints Philip alati paar sammu oma naise järel. Aastaid pidi ta võitlema selle nimel, et tema järeltulijad kannaksid tema perekonnanime. Samuti liikusid kuuldused mehe arvukate armuafääride kohta. Ometi tähistas kuninglik paar paljudele probleemidele vaatamata üleeile oma 72. pulma-aastapäeva. 

Printsess Elizabeth ja Philip pärast abiellumist, 20. novembril 1947 Buckinghami palee rõdul 
Printsess Elizabeth ja Philip pärast abiellumist, 20. novembril 1947 Buckinghami palee rõdul Foto: Royalty/©2003 Credit:Topham Picturepoint

Nad on 72 aastat abielus olnud ja üle 80 aasta teineteisesse armunud. Aadlike ekspert Thomas Kielinger kõneleb väljaandele T-online, et kuninganna ema ei olevat tütre valikuga sugugi päri olnud ja eelistanuks, et tütar abielluks pigem kellegagi Inglise kõrgaadli hulgast, aga selle soovituse «lükkas Elizabeth alati tagasi. Tema oli kindel: kas see mees või üldse mitte keegi — 13-aastaselt. See on märkimisväärne.» Hetkel on kuninganna Elizabeth 93- ja prints Philip juba 98-aastane.

Kindel liit vaatamata paljudele läbielamistele — või just sellepärast

Philip loobus Elizabethi tõttu  paljust, ka oma karjäärist mereväes. See sai läbi, kui paar kuulis oma Keenia-reisi ajal kuninga surmast. Philip seisab sellest ajast peale teises reas ja kõnnib naise taga. See pole talle alati sugugi meeltmööda olnud. «Ma olen selles perekonnas ainult amööb. Mul ei ole mingit sõnaõigust,» tuuakse ära tema sõnad.

Abielu pandi ka korduvalt proovile väidetavate Philipi armuafääride tõttu, millest bulvaripress rõõmsalt pajatas. Ometi ei ole suutnud ükski negatiivne hääl väljaspoolt rikkuda seda kindlat liitu ja selle üle võib vaid õnnelik olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles