Joel Juhti raamatuesitlus tõi Tartusse rahvast kui murdu

Lenel Karu
, reporter
Copy

Eile esitles Eesti tänavatantsupioneer ja seiklushing Joel Juht Tartus oma värsket teost «Joel Juht. Võitlus EI-vastustega», mis tõi vestlusringis kokku teiste hulgas Eesti esimese tänavatantsutrupi liikmed, kes nägid üksteist viimati 20 aastat tagasi. 

Eile õhtupoolikul oli Tartu Tasku keskuse Rahva Raamatu kauplusesse kogunenud tavapärasest rohkem inimesi, kes kõik olid tulnud kuulama Joel Juhti raamatu esitlust. Kohal olid nii Jõgevalt pärit vanad koolivennad, sõbrad-tuttavad, spordifännid ning noored tantsulõvid. 

Juht alustas esitlust sissejuhatusega, miks ta raamatu üldse kirjutas, avaldades saladuse, et tegelikult sai esimene must materjal kirja juba kuus aastat tagasi. «Umbes kuus aastat tagasi kirjutatud esimene käsikiri ja kogutud materjal läks kaduma koos kirjutajaga. Seega tuli alustada uuesti, otsast peale,» tõdes Juht. Ta ütles, et kindlasti pole raamat suunatud ainult tantsuhuvilistele, vaid räägib reaalsest elust, katsumustest ning võitlusest takistustega, mida kõik inimesed oma teel pidevalt kohtavad. «Mu elu on olnud liiga kirev, et ennast ainult tantsijana määratleda,» selgitas Juht.

Põnevaim osa saabus vestlusringis, kuhu olid kohale tulnud temaga esimest tänavatantsutruppi «34U» alustanud mehed Raigo Serbak ja Marti Nurmine. Kolm kunagist tantsukaaslast polnud üksteist näinud üle 20 aasta ning taasühinemine tõi kuulajateni huvitavaid lugusid ja humoorikaid mälestusi. Näiteks rääkis Nurmine, kuidas ta ostis endale aastaid tagasi kõige laiemad püksid, mida poest leidis, käis nendega koolis ja sai kummalisi kommentaare. «Koolis küsiti, et no mis sul juhtus, kas hokimängult tulid või?» meenutas Nurmine. Raigo Serbak jutustas sellest, kuidas nooruses tuli tantsuliigutusi MTV-st õppida nii, et koos vaadati tunde televiisorit ja oodati, kuni äkki mõni uus liigutus ekraanile ilmus. Tänapäeval on see protsess tunduvalt lihtsam: inimene avab Youtube'i kanali ja lihtsalt vaatab. Serbak ja Nurmine kinnitasid, et on suur saavutus, et Juht jäi oma kirele tantsu vastu kindlaks ning on tänaseks teinud sellest oma elutöö. 

«Mu elu on olnud liiga kirev, et ennast ainult tantsijana määratleda,» selgitas Juht.

Naljakaid seiku ja eredaid mälestusi jagus veelgi. Seejärel algas autogrammide jagamine, milleks kulus tavapärasest tunduvalt kauem aega. Säravate silmadega läks Tasku kauplusest minema mitukümmend silmapaari.

Raamat «Joel Juht. Võitlus EI-vastustega» räägib Eesti tänavatantsukultuuri arendaja ning JJ-Street tantsukooli asutaja Joel Juhi teekonnast tantsimise, noorsootöö ja eneseületusteni. Raamatu on kirja pannud ajakirjanik Aigi Viira. Juhti sõnul on raamat mõeldud kõigile, kel vaja motivatsiooni, et rasketest oludest välja tulla, ja ka lapsevanematele, et aidata kel probleemseid lapsi. Ta on jutustanud oma loo, et näidata, kuidas kõik on võimalik ka siis, kui keegi sinusse ei usu. Lisaks Joeli mälestustele leiab raamatust ka mõtteid inimestelt, kes on tema arengut ja tegemisi toetanud, nende hulgas nt muusik Kaarel Kose, saatejuht Reet Linna, grafitikunstnik Babach jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles