Märtsis heideldakse koha eest päikese all

Karl-Joosep Küngas
Copy
Euroopa meistrile kuuluv karikas. 
Euroopa meistrile kuuluv karikas. Foto: SALVATORE DI NOLFI/EPA

Eile loositi UEFA peakontoris Šveitsis Rahvuste liiga play-off-paarid, kelle seast selgitatakse neli paremat, kes tagavad koha tuleval aastal toimuvale Euroopa meistrivõistluste finaalturniirile. Mängud peetakse järgmisel aastal 26. ja 31. märtsil. Praeguseks on selged 20 riiki, kelle rahvuskoondised pääsesid edasi EM-valiksarja kaudu.

Play-off-seeriad on jagatud nelja tugevusastmesse. A-divisjonis asuvad võistlustulle Bulgaaria, Ungari, Island ja Rumeenia. Islandlased võõrustavad rumeenlasi ning Bulgaariale sõidab külla Ungari. Paaride võitjad selgitavad esimese edasipääseja, kas Bulgaarias või Ungaris.

B-divisjonis heitlevad pileti eest EM-finaalturniirile Bosnia ja Hertsegoviina, Põhja-Iirimaa, Slovakkia ning Iirimaa. Põhja-Iirimaa sõidab külla Bosnia ja Hertsegoviinale ning teise finalisti selgitavad Slovakkia ja Iirimaa. Finaal B-tasemel toimub olenevalt tulemustest kas Bosnia ja Hertsegoviinas või Põhja-Iirimaal.

C-divisjonis lähevad vastamisi Šotimaa, kes võõrustab koduväljakul Iisraeli ning Norra, kellele astub vastu Serbia. Otsustav lahing peetakse kas Norras või Serbias.

Kõige nõrgemas ehk D-divisjonist pääseb kindlasti finaalturniirile EMi debütant, sest ükski osalejatest pole varem tõotatud maale pääsenud. Seega võib neid mänge pidada osalevate riikide jalgpalliajaloo tähtsamateks kohtumisteks. Gruusia võtab Thbilisis vastu äsja Eesti jalgpallikoondisega maid jaganud Valgevene koondise ning teises paaris asuvad kemplema Põhja-Makedoonia ja Kosovo. Viimane finaal toimub kas Minskis või Thbilisis.

31. märtsiks võib selguda tõsiasi, et esimest korda EMi ajaloos võivad jõuda finaalturniirile kõik Põhjamaad (Soome, Rootsi, Norra, Taani, Island). Nendest kolm – Soome, Rootsi ja Taani – on juba oma tööga filigraanselt hakkama saanud. Seda soodustab ka uus süsteem, mille järgi osaleb lõppvõistlusel koguni 24 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles