USA kutsus sotsiaalmeediaplatvorme blokeerima Iraani liidrite kontosid

Copy
USA erisaadik Iraani küsimustes Brian Hook.
USA erisaadik Iraani küsimustes Brian Hook. Foto: AFP / Scanpix

USA välisministeerium kutsus eile sotsiaalmeediahiide Facebooki, Instagrami ja Twitterit blokeerima Iraani liidrite kontod, kuni Teheran tühistab internetipiirangud kogu riigis.

Iraani valitsus kehtestas peaaegu täieliku internetipiirangu rohkem kui nädal tagasi seoses vägivaldsete protestidega.

«See on sügavalt silmakirjalik režiim,» ütles USA erisaadik Iraani küsimustes Brian Hook intervjuus Bloombergile, mis postitati välisministeeriumi ametlikule Twitteri kontole.

«See sulgeb interneti, samal ajal kui valitsus jätkab kõigi oma sotsiaalmeediakontode kasutamist.»

«Nii et üks asi, mida me kutsume tegema, on see, et sotsiaalmeediaettevõtted nagu Facebook ja Instagram ja Twitter sulgeksid (Iraani) kõrgeima liidri (Ali) Khamenei, välisminister (Mohammad) Zarifi ja president (Hassan) Rouhani kontod, kuni nad taastavad interneti oma rahvale,» ütles Hook.

Iraanis puhkesid 15. novembril meeleavaldused seoses valitsuse ootamatu otsusega tõsta bensiini hinda kuni 200 protsenti.

Järgmisel päeval piiras valitsus ulatuslikult iraanlaste ligipääsu internetile, seda ilmse eesmärgiga piirata vägivaldsetest protestidest tehtud videote levikut.

Rahutustes on ametlikel andmetel surma saanud viis inimest, kuid inimõigusorganisatsiooni Amnesty International hinnangul on ohvreid üle saja.

«Režiim sulges interneti, kuna nad püüavad varjata kõike seda surma ja tragöödiat, mida see režiim on põhjustanud tuhandetele meeleavaldajatele üle kogu riigi,» ütles Hook.

Facebook, Instagram ja Twitter ei ole Hooki üleskutsele veel reageerinud.

Reedel kehtestas USA sanktsioonid Iraani informatsiooni- ja kommunikatsiooniministrile Mohammad Javad Azari Jahromile tema rolli eest interneti ulatuslikus tsensuuris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles