Pääsküla raba pääses munitsipaalgolfiväljakust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääsküla raba.
Pääsküla raba. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus loobus plaanist rajada golfiväljak Pääsküla rabasse ning otsib sellele uut asukohta kogu Tallinna haldusterritooriumi piires.


Nimelt selgus eeluuringute käigus, et golfiväljaku rajamine mõjuks rabale halvasti ning võiks viia isegi raba hävimisele tervikuna.

Linnaplaneerimise amet laskis algatada keskkonnamõjude eelhinnangu munitsipaalgolfiväljaku asukoha väljaselgitamiseks Pääsküla raba maa-alal. Kuna Pääsküla raba näol on suures osas tegemist äärmiselt tundliku ja haavatava märgalakooslusega, tellis keskkonnaamet eelhinnangu käigus lisateabe saamiseks Tallinna Ülikooli Ökoloogia Instituudilt keskkonnakonsultatsiooni Pääsküla raba keskkonnatingimustest, selgub linnavalitsuse tänase istungi materjalidest.

Keskkonnamõju eelhinnangu kohaselt on Pääsküla raba näol tegemist ökoloogiliselt ja ehitusgeoloogiliselt komplitseeritud piirkonnaga, kuna alal levivad kaitsealuste taimede kooslused ning tegemist on sügava turbalasundiga. Pehme, ebastabiilne ja pidevalt vajuv turbapinnas ei ole golfiväljaku rajamiseks sobiv.

Golfiväljaku rajamiseks tuleks turbapinnas välja kaevata, mis oleks Pääsküla raba oludes keeruline tegevus, kuna raba ei ole võimalik isevoolselt kuivendada. Sõltumata tehnoloogiast ja golfiväljaku pindalast, mis esialgsel hinnangul on ligikaudu sada hektarit, toob turbalasundi eemaldamine Tallinna territooriumilt kaasa tugevad mõjud väljaspool linna piire oleval raba osal ja võib viia raba hävimisele tervikuna. Keskkonnamõju eelhinnangu kohaselt ei leidu Pääsküla rabas alasid, mis oleksid sobivad golfiväljaku rajamiseks.

Selle tõttu tegi keskkonnaamet linnavalitsusele ettepaneku, et golfiväljaku asukoha valikut tuleks laiendada kogu Tallinna linna haldusterritooriumile. Sobivad piirkonnad oleksid ameti hinnangul Lasnamäe linnaosas Väo ja Paevälja-Loopealse piirkond ning Haabersti linnaosas Astangu ja Mustjõe piirkond.

Golfiväljakule uue asukoha leidmise tähtaeg on 31. mai 2012.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles