Amnesty: Iraani protestidel sai surma vähemalt 146 demonstranti

BNS
Copy

Iraanis on 15. novembril alanud kütuseprotestide käigus surma saanud vähemalt 146 meeleavaldajat, teatas inimõigusühendus Amnesty International esmaspäeval.

«Usutavatele teadetele tuginedes... on tapetud vähemalt 146 inimest,» teatas Londonis baseeruv organisatsioon.

«Surmade põhjus peitus pea täielikult tulirelvade kasutamises.» Protestide käigus said julgeolekujõud riigi liidritelt korralduse meeleavaldused jõuga maha suruda.

Raporti kohaselt suri üks inimene pisargaasi sissehingamise järel, teine pärast peksasaamist. Amnesty usub, et ohvrite arv on märkimisväärselt kõrgem ning jätkab asja uurimist. 

Iraanis on 15. novembril alanud kütuseprotestide käigus surma saanud vähemalt 146 meeleavaldajat.
Iraanis on 15. novembril alanud kütuseprotestide käigus surma saanud vähemalt 146 meeleavaldajat. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/Scanpix Baltics

Inimõiguslased, kes teatasid läinud nädalal ohvrite arvuks enam kui 100, kutsusid rahvusvahelist kogukonda verevalamist taunima. 

«Rahvusvahelise kogukonna ettevaatlik ja vaikiv reaktsioon protestijate ebaseaduslikele tapmistele on murettekitavalt ebaadekvaatne,» lausus Amnesty Lähis-Ida asjade juht Philip Luther.  

«Nad peavad need tapmised kõige karmimalt hukka mõistma ja kirjeldama neid sündmusi sellena, mis nad on – surmav ja täiesti põhjendamatu jõukasutus teisitimõtlemise mahasurumiseks.» 

Amnesty sõnul on ühendus vaadanud läbi videod, kus võib näha, «kuidas julgeolekujõud lühikese maa pealt relvastamata protestijaid tulistavad. Mõnel puhul tapeti nad põgenemise pealt». 

Videotes võis samuti näha katuselt tulistavaid julgeolekujõude. Amnesty andmeil osalesid mahasurumises politsei, revolutsioonikaart, poolsõjaväelist Basiji üksust ja teisi. 

Iraani revolutsioonikaart ähvardas USA-d ja tema liitlasi

Iraani revolutsioonikaardi juht ähvardas esmaspäeval USA-d ja tema liitlasi meeleavaldusel, kus valitsusmeelsed mõistsid hukka eelmisel nädalal kütusehinna tõusu pärast puhkenud vägivaldsed protestid.

Kindral Hossein Salami süüdistas rahutuste õhutamises USA-d, Suurbritanniat, Iisraeli ja Saudi Araabiat. Tema väitel oli bensiinihinna tõus pelk ettekääne Iraani ründamiseks.

«Kui astute üle meie punase joone, siis me hävitame teid,» ütles Salami. «Me ei jäta ühtegi sammu vastuseta.»

Kindral Hossein Salami. 
Kindral Hossein Salami. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/MORTEZA NIKOUBAZL/SIPA/Scanpix

Kui Iraan otsustab vastata, siis ei saa vaenlane mitte kuskil end turvaliselt tunda. «Meie kannatusel on piir,» rõhutas ta.

Esmaspäevasel meeleavaldusel esinenud toetasid valitsust rahutuste vastu, kuid kritiseerisid viisi, kuidas valitsus hinnatõusu rakendas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles