Kalaliidu juht: nulltolerants listeeria suhtes kehtib ainult M.V.Woolile (20)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy

Eesti Kalaliidu juhataja Valdur Noormägi ütles saatele «Otse Postimehest» antud intervjuus, et täna kehtib Eestis nulltolerants listeeriabakteri suhtes ainult ühele ettevõttele. Selleks on AS M.V.Wool. Kalatootja on nõutu ega tea, kuidas edasi liikuda, sest bakteri nulltasemele viimine on praktiliselt võimatu.

Eesti Kalaliidu juhataja Valdur Noormägi rääkis, et M.V.Wool on täitnud kõiki veterinaar- ja toiduameti (VTA) ettekirjutusi. VTA kinnitab seevastu, et ettevõtte tegevused listeeria tüve ST1247 hävitamiseks pole olnud piisavad. «See tähendab seda, et rahaline koormus sellele ettevõttele on väga suur. Samuti VTA poolt säilitatud nn nulltolerants. Nulltolerants tähendab seda, et listeeriabakterit ei tohi üldse olla. Aluseks ei võeta seda, et Euroopa normatiivaktide alusel on lubatud kuni sada ühikut. VTA toimib M.V.Wooli puhul nii, et ta [VTA – toim] võtab valmistoodangust proovid. Kui on listeeriabakter sees, siis ei määrata kindlaks, kas see on lubatud piirides või mis tüvega on tegemist. Ta lihtsalt kehtestab nulltolerantsi ja sellega on kõik,» selgitas Noormägi.

Eesti Kalaliidu juhataja lisas, et nn nulltolerants listeeria suhtes kehtib Eestis ainult M.V.Woolile. «Seda põhjendati asjaoluga, et M.V.Wooli nii tootmispindade pealt kui ka valmistoodangust on leitud bakteritüvi ST1247. Ja seoses sellega on kehtestatud nulltolerants. Teistest ettevõtetest sama tüvega bakterit ei ole leitud. Aga ma toonitan veel kord – ühtegi haigusjuhtumit ei ole selle bakteri tüvega sellel aastal leitud,» nentis Eesti Kalaliidu juht Valdur Noormägi.

Vaata täispikka intervjuud SIIT.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles