Soomes vargil käinud rumeenlastel pandi käed raudu Tallinna sadamas (6)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Tallinna vangla.
Tallinna vangla. Foto: Tairo Lutter

Tänu kahe riigi politsei ladusale koostööle pandi Soomes kauplusi tühjendanud Rumeenia vargabandel Tallinna sadamas käed raudu ning nüüd tuleb kurjategijatel teisel pool Soome lahte kohtu ette astuda.

Soome politsei teatel murdsid viis meest möödunud teisipäeval sisse ühte Tampere telefonipoodi, kust viisid minema 25 000 euro väärtuses mobiiltelefone. Kui kurjategijad sündmuspaigalt autoga põgenesid, õnnestus läheduses viibinud pealtnägijatel osa registreerimisnumbrist meelde jätta. Turvakaamerate videosalvestised näitasid, et sõiduk kihutas Helsingi suunas.

Kolm päeva hiljem, 22. novembri varahommikul märkasid pealtnägijad, kuidas kolm meest murdsid sisse Helsingi kesklinna ühte kauplusesse. Sealt pandi pihta 15 tuhande euro väärtuses arvuteid ja lisavarustust, kaupluse kahjud ulatuvad 25 tuhande euroni.

Kõigest päev hiljem tungisid kurjategijad veel ühte Helsingi kauplusesse, kust nende saagiks langes enam kui kümne tuhande euro eest telefone ja arvuteid. Samuti viidi ühest Helsingis asuvast eluruumist minema arvutiekraane. Pealtnägijate sõnul rääkisid kurjategijad võõrast keelt ning sündmuspaigalt põgeneti sõiduautoga.

Pühapäeval laekus Helsingi politseile info, et viis kurjategijat on sõitmas laevaga Tallinna. Juhtunust informeeriti Eesti politseid, kes kontrollis kõiki laevast väljunud mehi, kelle tundemärgid sarnanesid tagaotsitavate omadele. Tänu sellele ka kurjategijad tabati ning nende juurest leiti suur osa varastatud kraamist.

Praegu istuvad kahtlusalused Tallinna vanglas ning ootavad tagasisaatmist Soome, kus neil tuleb kohtu ette astuda.

Soome politseikomissari Kari Martikaineni sõnul on kurjategijad pärit Rumeeniast ning saabusid Soome paar päeva enne Tamperes toime pandud sissemurdmist. Praegustel andmetel on vähemalt osa vahistatuid ka varem mitmel pool Euroopas elektroonikapoode tühjendanud.

Kurjategijate kiirele tabamisele aitas kaasa Soome ja Eesti politsei tihe koostöö selles vallas. Helsingis resideerib Eesti politsei sideohvitser, kes osaleb aktiivselt selliste kuritegude lahendamisel.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles