Boliivia taastab diplomaatilised suhted Iisraeliga

Copy
Boliivia ajutine riigipea Jeanine Anez, uus kultuuriminister Martha Yujra (vasakul) ja uus välisminister Karen Longaric.
Boliivia ajutine riigipea Jeanine Anez, uus kultuuriminister Martha Yujra (vasakul) ja uus välisminister Karen Longaric. Foto: STRINGER/REUTERS

Boliivia taastab diplomaatilised suhted Iisraeliga, teatas neljapäeval välisminister Karen Longaric.

Boliivia ekspresident Evo Morales katkestas suhted Iisraeliga 2008. aastal pärast Iisraeli pealetungi Gaza sektoris, mil surma sai sadu palestiinlasi. Morales liigitas Iisraeli ühtlasi terrorismiga tegelevate riikide hulka.

Longaric ei täpsustanud koheselt suhete taastamiste ajakava ega muid üksikasju. Välisminister avaldas lootust, et suhete taastamine on kasulik muu hulgas Boliivia majandus-, kaubandus- ja turismivaldkonnale.

Morales astus 10. novembril tagasi ja põgenes Mehhikosse, mis andis talle poliitilise asüüli. Morales oli sunnitud võimult lahkuma pärast seda, kui tema pettusesüüdistustest määritud valimisvõit 20. oktoobri presidendivalimistel vallandas rahvarahutused.

Boliivia valitsus nimetas teisipäeval 11 aasta järel ühtlasi Ühendriikidesse suursaadiku.

Otsused on tingitud võimuvahetusest Boliivias, mille parempoolne ajutine valitsus püüab end distantseerida vasakpoolse ekspresidendi Moralese pärandist.

Morales on tuntud USA kriitik ja Boliivia endine põliselanikust riigipea on korduvalt sarjanud Ühendriikide imperialismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles