NATO eelarve ümbertegemisega hakkab Eesti maksma 200 000 eurot rohkem (7)

Postimees
Copy
Kui varasemalt oli Eesti kuluosa 0,116 protsenti NATO eelarvest, siis edaspidi on see 0,125 protsenti.
Kui varasemalt oli Eesti kuluosa 0,116 protsenti NATO eelarvest, siis edaspidi on see 0,125 protsenti. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

NATO ühiseelarve reformiga, mille käigus väheneb USA ja suureneb teiste liitlaste panus, hakkab ka Eesti 200 000 eurot rohkem maksma, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

«Kui varasemalt oli Eesti kuluosa 0,116 protsenti NATO eelarvest, siis edaspidi on see 0,125 protsenti. Eesti osamakse NATO ühisrahastatavatesse eelarvetesse on 2019. aastal 2,5 miljonit eurot, muudatuse tulemusena aga peab Eesti edaspidi igal aastal arvestama umbes 200 000 eurose lisakuluga,» ütles kaitseministeeriumi riigikaitse planeerimise osakonna juhataja Tiina Uudeberg.

NATO ühisrahastatavad eelarved on tsiviileelarve, sõjaline eelarve ja NATO julgeolekuinvesteeringute programm NSIP.

USA, mille president Donald Trump nõuab liitlastelt suuremat panustamist oma kaitmisele, on lubanud NATO eelarvesse sissemaksete vähendamisel üle jäävaid summasid kasutada muude sõjaliste jõupingutuste rahastamiseks Euroopas, seal hulgas ka programme sellistes NATO-sse mittekuuluvates riikides nagu Ukraina ja Gruusia.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles