Linnavalitsus otsustab Jaan Krossi monumendi asukoha

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Jaan Krossi mälestusmärgi asukoha skeem.
Jaan Krossi mälestusmärgi asukoha skeem. Foto: Tallinna linnavalitsus

Linnavalitsuse homsel istungil määratakse kindlaks kirjanik Jaan Krossi mälestusmärgi asukoht, otsustatakse mälestusmärgi ideekonkursi korraldamine ning kinnitatakse konkursi žürii.

Kirjaniku mälestusmärgi asukoha leidmiseks oli juba varem moodustatud komisjon, mis pakkus lõpuks monumendi jaoks välja kaks alternatiivset asukohta Kullassepa tänaval. Selles, kas mälestusmärk tuleks rajada tänava Harju tänava poolsesse või hoopis Raekoja platsi poolsesse ossa, ei suutnud komisjoni liikmed üksmeelt saavutada ja nii pakuti välja mõlemad variandid. Mälestusmärgi lõplik asukoht selgub ideekonkursi käigus.

Kullassepa tänava kasuks otsustati seetõttu, et selle vahetus läheduses asuvas kirjanike majas olid Krossi elu- ja tööruumid. Kirjaniku perekond peab Kullassepa tänava piirkonda mälestusmärgi asukohana sobivaks.

Alternatiivsete asukohtadena mälestusmärgi paigutamiseks kaaluti Suur-Patarei ja Väike-Patarei tänava nurgal asuvat pisikest platsi, Salme kultuurikeskuse lähiümbrust, Rahvusraamatukogu kinnistut ning selle taga olevat Tuvi parki.

Mälestusmärgi kunstiline lahendus ning selle lõplik asukoht selgitatakse välja skulptoritele ja arhitektidele suunatud avaliku üheetapilise ideekonkursiga. Konkursi žürii esimees on linnaplaneerimise ameti juhataja Ignar Fjuk, aseesimees keskkonna- ja kommunaalameti juhataja Ain Valdmann. Komisjoni liikmete seas on kirjanike, arhitektide, kunstnike ja muinsuskaitse esindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles