Ratas: Eestil ei ole Türgiga kaitseplaanides vastuseisu (1)

BNS
Copy
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Kuvatõmmis videost

Peaminister Jüri Ratase sõnul ei ole Eestil siinse piirkonna kaitseplaanide uuendamise küsimuses Türgiga vastuseisu.

«Kõik alliansi liikmed on kaitstud,» kirjutas NATO tippkohtumisel osalev peaminister oma Facebooki leheküljel. «On täiesti normaalne ja tavapärane, et vaatame regulaarselt koos teiste NATO liitlastega meie ühiseid plaane üle ja uuendame neid. Eraldivõetuna ei ole meie piirkonna kaitseplaanide uuendamise küsimuses meil Türgiga vastuseisu.»

«Töötame ühiselt nii meie piirkonna riikide kui teiste liitlastega selle nimel, et uuendatud kaitseplaanid saaks peatselt heakskiidu. Kui selleks võimalus avaneb, olen kindlasti valmis ka NATO riigijuhtide kohtumise veerel ühiselt Läti, Leedu ja Poola ametikaaslastega Türgi presidendiga kohtuma ja kaitseplaanide küsimust arutama,» kirjutas Ratas.

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani sõnul pole ta jätkuvalt valmis kiitma heaks Poola ja Baltimaade kaitseplaani, enne kui allianss tunnistab terroristlikuks rühmitused, mida peab terroristlikeks Ankara. Plaan, mis näeb ette täpsemad sammud Baltimaade kaitseks Venemaa rünnaku korral, vajab kõikide liikmesriikide heakskiitu.

Türgi heidab oma NATO liitlastele ette, et nad toetavad Baltimaade julgeolekumuresid, kuid ei pea Türgile kurdi võitlejatest lähtuvat ohtu millekski. Täpsemalt tahab ta NATO suuremat abi kurdi Rahvakaitseüksuste (YPG) vastu.

Enne Londonis teisi- ja kolmapäeval toimuvale NATO tippkohtumisele lahkumist ütles Erdoğan, et arutab kohtumisel asja Poola ja Balti liidritega. Presidendi sõnul arutas ta esmaspäeval küsimust ka Poola presidendi Andrzej Dudaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles