Vene saatkond peab Sputniku tegevuse piiramist ennekuulmatuks

BNS
Copy
Kanali Sputnik pressikeskuse avamine Tallinnas Kopli 33 hoones 19. detsembril 2017.
Kanali Sputnik pressikeskuse avamine Tallinnas Kopli 33 hoones 19. detsembril 2017. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa suursaatkond Tallinnas leiab, et rangelt Eesti seadusi järgides tegutseva meediaorganisatsiooni Sputniku tegevuse piiramine on pretsedenditu.

Eelmisel nädalal ilmnes, et sanktsioonid Kremli propagandakanali Rossija Segodnja vastu sunnivad Sputniku nime all tegutseva organisatsiooni Tallinnas oma üüripinnalt välja kolima ning juba oktoobris ei lasknud pangad läbi Sputniku palgamakseid.

«Selle kampaania eesmärk on blokeerida Sputniku Eesti tegevus ja võtta lugejatelt alternatiivne infoallikas Eestis ja maailmas toimuva kohta,» märkis saatkond.       

Saatkond toonitas, et Venemaale akrediteeritud Eesti ajakirjanikele seal küll mingeid piiranguid oma töös seatud ei ole.

«Eesti on korduvalt deklareerinud, et hindab deomkraatlikke väärtusi, sealhulgas ka sõnavabadust, mis on sätestatud Eesti põhiseaduses. Tegelik olukord on aga teistsugune: Venemaa populaarne meediaorganisatsioon kannatab Eestis tagakiusamise all,» leidis saatkond.  

Saatkonna hinnangul peaks Eesti laskma Sputnikul ilma takistusteta tegutseda ning see oleks parim võimalus Eesti võimudel näidata, et nad täidavad rahvusvahelisi kohustusi seoses sõnavabadusega. 

Eelmisel nädalal teatas Rossija Segodnja, et üürileandja saatis neile Tallinnas lepingu ülesütlemise teate. Rossija Segodnja juht Margarita Simonjan teatas, et «see ei aita» ja Sputniku töötajad jätkavad tegevust kodudest.

«2019. aasta oktoobri lõpul külmutasid välispankade Eesti filiaalid pangaülekanded meediaagentuuri Rossija Segodnja töötajate palkade, maksude ja kontoripinna rendi tasumiseks,» seisab Rossija Segodnja avalduses. «Teised Eesti pangandusasutused, kelle poole agentuur on pöördunud, keeldusid samuti antud toimiguid tegemast, kuigi ligi nelja tööaasta jooksul ei ole Sputniku rahaülekanded kohalikes pankades küsimusi tekitanud.»

Sputniku Tallinna kontoris töötab 35 inimest.

Rossija Segodnja peadirektor Dmitri Kisseljov kuulub Euroopa Liidu personaalsete sanktsioonide nimekirja seoses seoses Ukraina territoriaalse terviklikkuse rikkumise toetamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles