Lastega pere elab viiendat päeva elektrita

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööl vastu 25. detsembrit kadus Kiviloos tormi tõttu elekter ja eile kella 13.30 paiku polnud see veel tagasi tulnud.  Pildil pereema Tiina Truber koos laste Helena ja Nelega.
Ööl vastu 25. detsembrit kadus Kiviloos tormi tõttu elekter ja eile kella 13.30 paiku polnud see veel tagasi tulnud. Pildil pereema Tiina Truber koos laste Helena ja Nelega. Foto: Peeter Langovits

Harjumaal Kiviloo külas elab lastega pere juba peaaegu nädala ilma elektrita – toad on pimedad, vett peab tooma kaugelt ja toiduvarud ähvardavad rikneda. Välitemperatuuris peavad hakkama saama ka arvukad koduloomad.
 

«Minge, me käime kah praegu jalanõudega. Pärast hakkame koristama,» ütleb talu peremees Rene Truber meid pimedasse, veidi segamini tuppa juhatades. Laual seisavad eri suuruses küünlad, seina ääres hämar kuusk ja elutust telerist peegeldub vaid aknakuma.

Nimelt elab pere – ema, isa, kaks last ja väga palju koduloomi – juba 24. detsembrist alates ilma elektrita. Kuigi torm tõi muudele toimetustele lisaks hulganisti tööd ja parandamist vajavad mahakukkunud tarad, tagasi panemist ära lennanud kasvuhoonekile, tükeldamist teele langenud puu, saab seda teha vaid vähestel valgetel tundidel päevas.

Truber tõstab ühe paki küünlaid lauale ja ütleb, et see on õhtune varu. Eelmisel päeval käis ta küünlavarusid täiendamas ning selleks kulus 23 eurot. Neist peaks tema hinnangul piisama paariks päevaks.

Keerulisem on lugu toidu säilitamisega, mistõttu viis ta osa toiduaineid tütre juurde Kehrasse, kuid mitte kõik ei ole sinna ära mahtunud. «Jõuludeks valmistasime toite, suures koguses pasteeti... nagu maal ikka, tapsime sea, arvestusega, et on olemas külmkapid. Praegu ei tea, kas jõuab rikneda või ei jõua,» seletab ta.

Liha pani ta sügavkülmikusse, mis kaeti isovillaga, et jahe temperatuur võimalikult kaua püsiks. Mis temperatuur külmikus praegu on, Truber öelda ei oska, kuna ei söanda enne elektri tagasi saamist külmikuust avada. Õnneks läks eile ilm veidi jahedamaks ja toiduga ei ole seis enam nii kriitiline, küll aga valmistab probleeme vesi.

«Vett ei ole. Nii nagu tänapäeval öeldakse, et pange elekter ja pange kõik voolu pealt, nii on meil vesi hüdrofooriga,» räägib Truber. Seetõttu veab ta Kehrast sõiduautoga mitu korda päevas kanistrite kaupa vett.

«Nõusid ega riideid pesta ei saa. Järjest võtad uued,» kirjeldab Truber. Ega ennastki eriti pesta ei saa.

Kuna majas on pime, lõppevad ka kodutööd ühes päevavalgusega. «Eelmisel õhtul läksime pool seitse pikali, sest telekat ei ole, midagi ei ole,» räägib Truber lõbusalt. Tütred – kaheksa- ja kümneaastane – lugesid õhtul luuletusi ning läksid samuti vara magama.

«Rene loeb oma taskulambiga raamatut, rikub silmi,» lisab pereema Tiina. Pere ei tundu elektrikatkestuse tõttu väga õnnetu olevat. Pereisa erutub vaid siis, kui jutt üha uuesti ja uuesti Eesti Energia juurde jõuab.

Peale pererahva elab majapidamises suur hulk loomi: lambad, sead, jänesed, kanad, kalkunid. Nii elavad, söövad ja magavad loomad just sellises temperatuuris, nagu väljas parajasti on. Kusjuures üks lammas poegis 25. detsembril.

«Praegu õnneks on soe, aga kui oleks külm... Eelmiste jõulude ajal vedasime lambad tuppa. Kanalaga on võimalik toauksed lahti teha, paneme toaahju tule ja siis niipalju soojendame neid,» räägib Truber. «Eelmisel aastal, kui vool ära oli, siis sulatasime lund, et loomadele juua saada.»

Nagu aru võib saada, pole elektri kadumine pere jaoks esmakordne juhtum. Kui on torm, siis läheb elekter Truberi sõnul alati ära ja viimati juhtus see eelmiste jõulude ajal. Toad olid pimedad kolm päeva.

Üks vähestest headest asjadest ongi see, et majas on siiski ahi sees ja see hoiab ruumid soojana. «Selles suhtes olime targad, et ei lõhkunud ahju välja. Siin on inimesi, kes panid elektrikütte ja lõid ahjud-pliidid välja, ja siis, kui esimene kord elekter ära oli...» meenutab Truber, kelle jutt jõuab taas Eesti Energia juurde.

«See on Eesti Energia poolt haige – nad võtavad hirmsaid tasusid, kuid võiksid hakata selle eest ka midagi tegema,» kirub ta. «Kui neile helistad, siis esimene vastus on, et neil ei ole mehi. Samas lasti paar kuud tagasi mehi lahti.»

Truber teatas elektrikatkestusest kohe. «Mis nad lubasid? Nemad ei tea isegi, milles viga on. Ütlevad, et kõrgepinge ja kõrgepinge – üks ja sama vastus kogu aeg,» räägib ta. «Võib-olla kõige hullem ongi teadmatus.»

Truberi sõnul tekitab viha see, et alatasa tõstetakse makse, aga elektrit ei suudeta garanteerida. «Eelmisel aastal, kui oli vool ära, siis kompenseerisid nad 24 krooni. Selle eest ei saa ju põhimõtteliselt mitte midagi,» seletab ta. «Eesti Energia võiks hakata mõtlema ka oma inimeste peale, mitte aina välismaale investeerida.»

Eesti Energia lubas eile, et piirkonnas taastub elektriühendus tundide jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles