Video ja galerii ⟩ Põllumehed tõid igale riigikogu saadikule traktori (24)

Copy

Täna Toompeale kogunenud põllumehed tõid igale riigikogu liikmele isikliku kingipaki, mille sees oli mängutraktor. 

Traktorile on lisatud sõnum «Mängi minuga, mitte toiduga!», millega nõutakse tõsisemat suhtumist Eesti põllumajandus- ja toidutootmisesse.

«Toome Riigikogu ette 101 mängutraktorit, sest päris traktorid on töö tegemiseks, mitte suurejooneliste etenduste andmiseks. Küsimus pole muidugi Toompeale kogunenud traktorite arvus, vaid riigi suhtumises maapiirkondadesse ja põllumajandusse,» ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus. Mõistagi näeb Toompeal ka päris traktoreid.

Lisaks kingitustele tõid põllumehed Toompeale ülisuure kingipaki kogu Eesti rahvale, mis sümboliseerib meie põllumajandustootjate poolset panust avalike hüvede loomisse maapiirkondades. Üle 30 kuupmeetri suurust kingipakki kaunistavad näitena kümned avalikud hüved, mida põllumehed lisaks toidutootmisele Eesti ühiskonnale oma igapäevase tegevuse kaudu pakuvad.

Ehkki päev enne tänast põllumeeste meeleavaldust teatas riigikogu rahanduskomisjoni juht Aivar Kokk (Isamaa), et põllumeestele on leitud üleminekutoetusteks sügisesele 5,3 miljonile eurole lisaks veel sama palju, jäid põllumehed oma sügisese ähvarduse juurde: kui neile lubatud 15,3 miljonit eurot üleminekutoetusi ei maksta, tulevad nad Toompeale. Enim ollakse nördinud just valitsuse sõnamurdlikkuse pärast.

«See oli väga halb üllatus, mis meid septembris tabas. Vaatamata valitsuserakondade väga selgetele lubadustele kärpisid nad siseriiklikku toetust. See oli äratuskell meile,» selgitas üks meeleavalduse korraldajatest, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus. Et sügisesest plaanitud viiest miljonist on tänaseks saanud 10,3 miljonit, on Sõrmuse sõnul samm õiges suunas, mis näitab, et vahepealsetel põllumeeste esindajate kohtumistel riigikogu fraktsioonide ja ministritega on olnud oma mõju. 

Toompeale kogunevate põllumeeste arvates on üleminekutoetustega seotud äpardustele reageerimisest märksa suurem eesmärk vaadata asja laiemalt ja valmistuda järgmiseks Euroopa Komisjoni eelarveperioodiks. Nimelt lõpeb järgmisel aastal 2014.–2020. aasta rahastusperiood, mistõttu on viimane hetk enne summade lukkulöömist end kuuldavaks teha.

Loe lähemalt SIIT

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles