Talise lugu: unistuste kehakaal ei ole ühekordne projekt, see on väljakutseid pakkuv elustiil

Huawei
Copy
Foto: Erakogu

Ülekaalulisest noorest personaaltreeneriks saamine võib kõlada väga raske väljakutsena, kuid Talis Tobreluts on suure pühendumise ja lõpmatu sisemise motivatsiooni leidmisega selle teekonna läbinud. Nüüd räägib mees, kelle eesmärgiks on eestlased tervisliku elustiili juurde viia, Huawei kampaania “Kõige võimsam lugu oled sina ise” raames enda innustavast teekonnast.

Talise lugu saab alguse kui ta tundis 10-aastase poisina esimest korda häbi oma keha pärast. Kui teismelisena tema kehakaal stabiliseerus, siis täiskasvanuna kandis ta endaga iga päev kaasas 20 kg üleliigset keharasva ja tundis end halvasti. Mitmeid aastaid ja kahte ebaõnnestunud kaalulangetuskatset hiljem on temast saanud personaaltreener ja motivatsioonikõneleja.

2014. aastaks oli Talisel ülekilosid kogunenud juba 22 kg. Kui varem olid kõik kaalulangetused ebaõnnestunud, siis sel hetkel leidis ta tõelise motivatsiooni ennast käsile võtta ja raske töö tõi kaasa püsivad tulemused.

“Umbes aasta hiljem ei tundnud inimesed mind enam ära, olin kaotanud üle 22 kg ja välja vahetanud kõik oma riided, enesetunne oli super! Aastal 2017 läksin personaaltreenerite koolitusprogrammi, et saaksin enda saatusekaaslastele rääkida oma vigadest, neid toetada ja eesmärgini viia,” ütles Talis.

Unistuste kehakaal ei ole ühekordne projekt, see on elustiil. Kui inimene ei kasuta eesmärgi saavutamiseks õigeks meetodeid ja ei muuda püsivalt enda elu, siis on Talise sõnul keeruline tulemusteni jõuda – see kehtib iga eluvaldkonna kohta. Erinevate uuringute järgi lähevad 90-95% kaalulangetajatest uuesti paksuks.

Foto: Erakogu

Kuidas leida innustust midagi muuta?

Nagu ka Talise ja tema saatusekaaslaste lood räägivad, siis keerulisel hetkel on kõige raskem leida endas see jõud järgmine samm astuda. Aga mees kinnitab, et kõik on võimalik! „Kõigil on võimalik kaalu langetada, kõigil on võimalik elada täisväärtuslikult, aga vaja on tahet ja alguses kindlasti eriti suurt toetust lähedastelt.“

“Olin kätte saamas oma kolmandat kõrghariduse paberit, aga taipasin, et mul polnud oma keha eest hoolitsemises isegi põhiharidust,” sõnas Talis, kes räägib enda loo Huawei kampaania raames, sest soovib, et kõik inimesed leiaksid endas jõu ja toetuse eesmärkide poole püüelda.

Terviseprobleemid, rahulolematus peegelpildi ja enesetundega ning sõprade kommentaarid tema välimuse kohta – see kõik Talisele ei meeldinud. Kuid omakorda pigem motiveeris teda edasi püüdma.

“Tuttavate laused stiilis “võta veel üks õlu, ära põe”, “jälle sa tuled oma toidukarbiga” või koduses keskkonnas koogid, pirukad, krõpsud - sellele kõigele on vaja vastu panna samal ajal, kui endal käib sisemine võitlus unistuste keha saavutamise nimel. Taoline olukord teeb kindlasti kaalulangetaja elu veel keerulisemaks. See on ka põhjus, miks ma julgustan inimesi toetama oma lähedast inimest kaalulangetuse teel ja kui midagi toetavat pole öelda, siis ole lihtsalt vait, sest vaikimine on siiski üsna tihti kuld!” ütles Talis ning sõnas, et lähedaste toetus teeb igasuguse raske teekonna palju sujuvamaks ja meeldivamaks.

Teistele kaalulangetuse teekonnal inimestele tahab Talis südamele panna, et ärge andke alla, sest kõik on võimalik. Ole järjepidev ja kannatlik, regulaarselt trenni tehes ja teadlikult toitudes tulevad tulemused. “Mul on halvad geenid” või “Ma olengi suure kondiga” on vabandused, mis ei vasta tõele!

“Kaalulangetamise võiks kombineerida jõutrenniga. Ja kui ise ei oska, küsi alguses personaaltreenerilt nõu ja õpetusi, et sa end ei vigastaks ja et treeniksid tulemuslikult. Niisamuti on personaaltreener tugi ja motivaator ajahetkel, mil teised ümberringi ehk ei usu või ei toeta.“

Talise sõnul valmistab talle praegu enim rõõmu meeldiv peegelpilt ja hea enesetunne, aga ka teadmine, et ta teeb iga päev enda keha ja vaimu heaolu nimel teadlikke otsuseid. Ma oman kontrolli oma keha ja vaimu üle ning otsin pidevalt võimalusi enesetunde parandamiseks. 

Sel aastal otsustas Talis, et aitab pidevalt kimbutavatest külmetushaigustest. Uuris kirjandust ja leidis enda jaoks karastamise. “Käin alates augustist regulaarselt ujumas, ka miinuskraadidega, mis on hoidnud mind juba 4 kuud täiesti tervena. Varem olin iga kuu umbes nädala haige. Seega, ma olen võitnud kokku juba 1 kuu kvaliteetaega!”

Ja otseloomulikult valmistavad talle rõõmu inimesed, kes kirjutavad, et on tänu tema loole leidnud motivatsiooni minna trenni või saavutanud tänu Talise personaaltrennidele ja jõurihmade harjutustele erakordseid tulemusi. Täispikka lugu Talisest saab lugeda tema blogist.

Foto: Erakogu

Jaga ka sina enda lugu

Huawei üleskutse “Kõige võimsam lugu oled sina ise” julgustab inimesi jagama enda inspireerivat lugu. Olgu see mõne raskuse ületamine, julge otsus elus või suur saavutus – alati on keegi, keda sinu kogemus julgustab järgmist sammu tegema. Eesmärk on innustada inimesi enda unistustest mitte loobuma, isegi kui seistakse silmitsi psühholoogiliste, füüsiliste või sotsiaalsete väljakutsetega.

Enda inspireeriva loo saab esitada projekti veebilehele kuni 15. jaanuarini.  Lugu jagavad inimesed saavad kutse motiveerivale veebiseminarile, milles esineb Michal Woroch – ratastoolis avastaja ja reisija, kes räägib eesmärkide saavutamisest hoolimata raskustest.

 
Copy
Tagasi üles