Mõned majapidamised saavad elektri alles järgmisel aastal

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliini parandamine Viljandimaal.
Elektriliini parandamine Viljandimaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna keskpäeval oli tormist tingitud rikete tõttu elektrita veel 12 400 majapidamist, kellest enamik peaksid homseks elektri tagasi saama, kuid madalpingeliinide parandamine võib paljudes maakondades jääda uude aastasse.

«Kõige rohkem tekitabki meile hetkel muret see, et Eestis on veel palju inimesi, kes on pidanud elektrit ootama esmaspäevast saadik,» rääkis Jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhataja Taivo Tõnne. «Meie juhtimiskeskus ja brigaadid töötavad nädala algusest maksimumi piiril, aga seekordse tormi kahjustused on erakordselt suured, suuremad kui mulluse Monika lumetormi ajal. Osa liine on katki kuuest-seitsmest kohast ning juhtmeid ja maste ühel liinil maha langenud kilomeetrite kaupa.»

Esialgsetel andmetel on rikkebrigaadid seni tormi algusest voolu taastanud ligikaudu 116 000 kliendile. Kõrvaldatud on enamik keskpingerikkeid ja eilsest alustatud ka madalpingeliinide parandamist.

Katkestused on likvideeritud saartel ja tänaseks saavad voolu tagasi ka enamik Pärnumaa klientidest. Tänase ja homse jooksul loodetakse vool taastada elektrita majapidamistele Põlva-, Võru-, Valga- ja Tartumaal ning Ida-Virumaal.

Keskpingeriketega püüavad brigaadid täna-homme valmis saada Viljandi, Jõgeva, Lääne-Viru, Järva, Rapla ja Harju maakondades. Osade madalpingeliinide parandamine Järva-, Harju-, Rapla-, Viljandi-, Jõgevamaal ja Lääne-Virumaal võib kahjuks jääda uue aasta esimestesse päevadesse.

«Keskpinge rikkeid parandades saame vooluta majapidamiste arvu jõudsalt vähendada, kuid madalpingevõrgus võib päev otsa liiniehitamist mõjutada vaid paari-kolme maja ja seega voolu taastamise tempo aeglustub,» rääkis Tõnne. «Mõistame, et niigi kaua elektrita olekut kannatanud inimestele on see äärmiselt halb uudis, kuid kahjustuste ulatust vaadates ei saa praegu optimistlikumaid prognoose anda.»

Ta lisas, et juurde on saadud tehnikat ja tõsisemas olukorras maakondadesse kaasanud appi brigaade neist piirkondadest, kus oleme töödega lõpetamas. Brigaadid teevad tööd ööpäevaringselt ja ka aastavahetusel.

Esmaspäevast eilseni on telefoni ja SMSi teel tulnud Eesti Energiale 89 400 rikketeadet. Tavaolukorras saabub klientidelt rikketeateid ligikaudu 15 000 kuu jooksul. Klienditelefoni töötajad on kõik kaasatud rikkekõnede teenindamisse ja teenindajate arvu on suurendatud.

Ilmateade lubab täna pärastlõunal ja homme edelatuult mandril puhanguti 15-20, saartel ja rannikul 23-29 m/s. Tugev tuul võib tuua kaasa elektrikatkestusi eelkõige saartel ja rannikualadel.

Eesti Energia tuletab meelde, et katkenud elektriliinidele ei tohi läheneda ega neid puudutada, kuna juhtmed võivad olla pinge all ja anda eluohtliku elektrilöögi. Katkenud liinidest palume teada anda rikketelefonil 1343.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles