Helme: hoopis teie solvate Soomet (29)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Mihkel Maripuu

Siseminister Mart Helme (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond) ütles täna rahvusringhäälingule (ERR), et tema ei ole Soome peaministrit Sanna Marini solvanud.

«Mina ei solvanud kedagi. Teie olete solvanud oma reportaažide ja artiklitega Soome rahvast. Te olete teinud sääsest elevandi. Mul ei ole teile rohkem mitte midagi öelda,» ütles Helme «Aktuaalsele kaamerale», ja liikus kiirel sammul ajakirjaniku eest ära.

«Müüjatüdrukust on saanud peaminister»

Siseminister Mart Helme pani pühapäevases raadiosaates kahtluse alla Soome peaministri Sanna Marini ja uue valitsuse pädevuse täitevvõimu tööga toime tulla: «Ja ma tuletaksin meelde ikkagi [Nõukogude Venemaa esimese juhi] Vladimir Uljanov-Lenini ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister, või kuidas ta ütles. Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ja harimatust inimesest on saanud samuti valitsuse liige.»

Samuti kahtles Eesti siseminister, kas Soome uus valitsus suudab ikka seista oma riigi huvide eest.

Helme väljaöeldut on kritiseerinud mitmed koalitsioonikaaslased. Keskerakondlane Enn Eesmaa sõnul oli Helme kommentaar kohatu. «Mida selline tüüp teeb riigi valitsuses, on omaette küsimus, aga seal ta on, ja ainus, millega annab ennast lohutada, on see, et iga õukonna juures peab olema oma narr,» kirjutas keskerakondlane Yana Toom sotsiaalmeedias. Isamaa liige, välisminister Urmas Reinsalu tõdes kommentaaris, et Helme sõnavõtud Soome valitsuse ja peaministri kohta oleksid võinud olemata jääda. Peaminister Jüri Ratas teatas aga, et ootab kõigilt valitsuse liikmetelt austavat koostööd Soome ametikaaslastega. 

Põhjanaabrite valitsus vahetus, kuna vaid pool aastat ametis olnud Antti Rinne astus postitöötajate streigiga seotud põhjustel tagasi, olles kaotanud valitsuspartnerite usalduse. Ent valitsuskoalitsiooni koosseis ei muutu – sinna kuuluvad endiselt sotsiaaldemokraadid (SDP), Keskerakond, Roheline Liit, Vasakliit ja Soome Rootsi Rahvapartei (RKP). Marin oli eelmises valitsuses transpordi- ja kommunikatsiooniminister.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles