Fotod ⟩ Luik: mul on erakordselt hea meel, et meie seekordsel Balti kaitseministrite kohtumisel osales ka Poola

Copy

Täna võõrustas kaitseminister Jüri Luik oma Läti, Leedu ja Poola kolleege Tallinnas. NATO idatiiva julgeolekuküsimusi arutati täna koos Poola kaitseminister Mariusz Błaszczakiga, homme jätkavad arutelusid Eesti kaitseminister Jüri Luik, Läti kaitseminister Artis Pabriks ja Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis.

«Mul on erakordselt hea meel, et meie seekordsel Balti kaitseministrite kohtumisel osales ka Poola kolleeg. Poolaga on Eestil väga sisukas kaitsekoostöö ning mitmed viimase aja arengud toovad Poola kaasabiga Balti regiooni kaitsesse ja heidutusse võimeid juurde,» sõnas kaitseminister Jüri Luik.

Luik peab eeskätt silmas Poola ja Ameerika Ühendriikide vahel sõlmitud koostöölepet, millega Ameerika Ühendriigid suurendavad Poolas oma kohalolekut 5500 kaitseväelaseni. «Aga ka seda, et alates 2020. aasta jaanuarist alustavad Poola õhuväelased esmakordselt Ämaris Balti õhuturbemissiooni. Leedus, Šiauliais on Poola õhuvägi läbi viinud seitse rotatsiooni,» lausus Luik.

Tänase kohtumise üheks peateemaks oli detsembri alguses Londonis toimunud NATO liidrite kohtumise järelkajad.

«Ühine seisukoht oli, et liidrite kohtumine oli Balti riikide ja Poola jaoks tulemuslik, Balti riikide kaitseplaanide diskussiooni positiivne lõpplahendus oli hea signaal ja me oleme rahul, et saame siit edasi minna,» ütles Luik.

Kaitseministrid arutasid ka Balti piirkonna õhukaitse teemasid, eelseisvaid suuremaid NATO õppusi regioonis 2020. aastal (USA juhitav Defender20) ja Euroopa Liidus eesseisvaid kaitsealaseid diskussioone.

Homme kohtumiste lõpuks allkirjastavad Eesti, Läti ja Leedu kaitseministrid ühiskommünikee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles