Blogi ⟩ Helme jäi riigikogus Isamaa toetuseta (31)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy

Siseminister Mart Helme (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond) jäi täna riigikogu ees talle esitatud umbusalduse avalduse üle hääletamisel koalitsioonipartneri Isamaa liikmete toetuseta. Umbusaldus kukkus siiski läbi.

Helme umbusaldamise poolt hääletas 44 ja vastu 42 riigikogu liiget. 13 saalis olnud saadikut ei osalenud hääletusel.

Hääletamata jättis suurem osa Isamaa fraktsioonist: Heiki Hepner, Siim Kiisler, Aivar Kokk, Tarmo Kruusimäe, Mihhail Lotman, Andres Metsoja, Üllar Saaremäe, Helir-Valdor Seeder, Sven Sester, Priit Sibul ja Raivo Tamm. Ehk 12 Isamaa esindajast riigikogus 11. Nad küll ei olnud Mart Helme vastu, aga loobusid siiski tema toetamisest, mis näitab, et koalitsioonipartnerid on siseministriga rahulolematud. Ja Viktorija Ladõnskaja-Kubits hääletas üldsegi umbusaldamise avalduse poolt.

Keskfraktsioonist jättis hääletamata Oudekki Loone. 

Ja sotside seast jättis hääletamata Jaak Juske.

Hääletuselt puudusid reformierakondlasest Valdo Randpere ja Keskerakonda kuuluv Martin Repinski.

Riigikogu arutas täna hommikul alanud istungil opositsiooni esitatud umbusaldusavaldust siseminister Helme vastu tema solvava sõnavõtu pärast Soome uue peaministri Sanna Marini aadressil.

«Müüjatüdrukust on saanud peaminister»

Siseminister Helme pani pühapäevases raadiosaates kahtluse alla Soome peaministri Marini ja uue valitsuse pädevuse täitevvõimu tööga toime tulla: «Ja ma tuletaksin meelde ikkagi [Nõukogude Venemaa esimese juhi] Vladimir Uljanov-Lenini ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister, või kuidas ta ütles. Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ja harimatust inimesest on saanud samuti valitsuse liige.»

Samuti kahtles Eesti siseminister, kas Soome uus valitsus suudab ikka seista oma riigi huvide eest.

Helme väljaöeldut on kritiseerinud mitmed koalitsioonikaaslased. Keskerakondlane Enn Eesmaa sõnul oli Helme kommentaar kohatu. «Mida selline tüüp teeb riigi valitsuses, on omaette küsimus, aga seal ta on, ja ainus, millega annab ennast lohutada, on see, et iga õukonna juures peab olema oma narr,» kirjutas keskerakondlane Yana Toom sotsiaalmeedias. Isamaa liige, välisminister Urmas Reinsalu tõdes kommentaaris, et Helme sõnavõtud Soome valitsuse ja peaministri kohta oleksid võinud olemata jääda. Peaminister Jüri Ratas teatas aga, et ootab kõigilt valitsuse liikmetelt austavat koostööd Soome ametikaaslastega. 

Ratas edastas eile õhtul Helme vabandused Marinile.

Põhjanaabrite valitsus vahetus, kuna vaid pool aastat ametis olnud Antti Rinne astus postitöötajate streigiga seotud põhjustel tagasi, olles kaotanud valitsuspartnerite usalduse. Ent valitsuskoalitsiooni koosseis ei muutu – sinna kuuluvad endiselt sotsiaaldemokraadid (SDP), Keskerakond, Roheline Liit, Vasakliit ja Soome Rootsi Rahvapartei (RKP). Marin oli eelmises valitsuses transpordi- ja kommunikatsiooniminister.

Tagasi üles