Vene minister arutas Assadiga kontrolli taastamist Süüria nafta üle

Copy
Juri Borisov ja Bashar al-Assad.
Juri Borisov ja Bashar al-Assad. Foto: SANA HANDOUT/EPA

Vene asepeaminister Juri Borissov ütles teisipäeval, et arutas Süüria presidendi Bashar al-Assadiga Damaskuse kontrolli taastamist Süüria naftaprovintside üle. 

«Jah, me arutasime naftaküsimust. Olukord Eufrati jõe idakaldal on paranenud. Ma arvan, et Süüria mineraalressursid lähevad valitsuse kontrolli alla ja olukord ühel hetkel stabiliseerub,» lausus Borissov pärast Assadiga kohtumist ajakirjanikele. 

Vene asepeaministri sõnul arutati kohtumisel ka lennujaamataristu, raudteede ja maanteede taastamist Süürias. Ta märkis aga, et Süüria majanduslikku taastumist takistavad välissanktsioonid.  

«Süüria rahuprotsess on pöördumatu, kuid majandusliku taastumise koha pealt on endiselt palju probleeme, eriti sanktsioonide tõttu,» lausus Borissov. 

USA teatas oktoobris pärast vägede väljaviimist Süüria põhjaosast lisajõudude saatmisest riigi idaossa Deir Ezzori provintsi kaitsma kurdide kontrolli all olevaid naftavälju. Praegu tegutseb piirkonnas 200-meheline USA väekontingent.

Assad on süüdistanud Ühendriike korduvalt Süüria nafta varastamises. 

Vene president Vladimir Putin ja Türgi riigipea Recep Tayyip Erdoğan arutasid teisipäeval telefonivestluses olukorda Süürias ja terroritõrje hoogustamist riigis, teatas Kremli pressiteenistus teispäeval.

Riigipead vahetasid arvamusi olukorrast Süürias, muuhulgas Idlibis ja Süüria kirdeosas olukorra stabiliseerimisele suunatud Vene-Türgi kokkulepete kontekstis, seisis Kremli avalduses. 

«Pooled rõhutasid ühiste jõupingutuste hoogustamise tähtsust võitluses terrorirühmitustega,» lisati avalduses. 

Kremli teatel arutasid Putin ja Erdoğan ka Liibüas kestva sõjalise vastasseisuga seotud küsimusi.

«Kaks liidrit avaldasid toetust ÜRO ja Saksamaa vahenduspüüdlustele relvakonflikti lõpetamiseks ja rahudialoogi juurde naasmiseks. Nad rõhutasid valmisolekut aidata luua Liibüa-siseseid kontakte,» seisis pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles