Erakondade reitingud: ⟩ Eesti 200 toetus ületas taas valimiskünnise (7)

BNS
Copy
Kristina Kallas
Kristina Kallas Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstati värske uuring annab jätkuvalt ülikindla liidripositsiooni Reformierakonnale ning näitab ka, et Eesti 200 toetus ületas taas valimiskünnise.

Opositsioonierakondi toetab kokku 45,5 ja koalitsioonierakondi 43 protsenti küsitlusele vastanutest.Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 35,3, Keskerakonda 22,7 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 13,7 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 18. novembrist 17. detsembrini ning kokku küsitleti 4000 valimisealist Eesti Vabariigi kodanikku. Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 10,2, Isamaa 7 ning Eesti 200 5,4 protsendiga. 

Riigikogus esindatud erakondade toetuses viimase nädalaga märkimisväärseid muutusi ei toimunud, parlamendivälistest erakondadest ületas aga Eesti 200 toetus kuue nädala järel taas valimiskünnise.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles