Euroopa Liit ei anna raha Tallinna-Helsingi tunneliuuringuteks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Helsingile Lõunasadamast
Vaade Helsingile Lõunasadamast Foto: Corbis / Scanpix

Helsingin Sanomat kirjutab, et kuigi kahe pealinna vahele võidakse tunneli ehitamist kavandada, tuleb raha selleks endal leida, sest Euroopa Liidult abi ei tule.

Helsingi ja Tallinn taotlesid lõppenud aastal euroliidult peaaegu 800 000 eurot planeeringuteks, et selgitada välja, kas kahe riigi vahele oleks mõistlik rajada raudteeühendust kas siis tunneli või ronge kanda praami näol.

Interreg-programm avalikustab ametliku vastuse sellele taotlusele homme, kuid soomlastele on juba teada, et see saab olema eitav. Ehkki ametlik seisukoht selgub homme, ollakse Helsingis arvamusel, et keeldumise põhjus peitub Eesti sisepoliitikas, märgib ajaleht.

Eesti-Soome raudteetunneli idee taga on jõuliselt seisnud linnapead Jussi Pajunen ja Edgar Savisaar.

«Kõigile eestlaste poliitikat tundvatele on selge, et Keskerakonna valitsetava Tallinna ja riigi valitsuse vahel ei ole parimad võimalikud suhted,» kommenteeris küsimust Helsingi linnavalitsuse rahvusvaheliste suhete osakonna juhtivspetsialist Olli Keinänen.

Komisjonis on tema sõnul kostnud ka valitsuse juhitud ministeeriumide häält. Ehkki tunneliuuringuteks küsiti raha Euroopa Liidult, oleks nende kasutuse üle otsustanud soomlaste ja eestlaste delegatsioonide ühiskoosolek.

Helsingi linn ei kavatse ka eitavast vastusest hoolimata siiski tunneliideest loobuda ning nüüd uuritakse seda, kas linnad saaksid maksta uuringute eest oma rahakotist. Teine võimalus on esitada Interregile uus taotlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles