TV3: paugutite valmistamine ja müük käib põranda all

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paugutid
Paugutid Foto: Margus Ansu

Ilutulestike maaletoojate sõnul lõi paugutite keelamine kolme aasta eest soodsa pinnase raskete õnnetuste juhtumiseks ja viimased aastad on kahtlusi vaid kinnitanud.

Ruf Ilutulesikud juhatuse esimees Ivo Melder rääkis, et paugutid pole kadunud, vaid nende valmistamine on liikunud isehakanud keemikute köögilaudadele, vahendasid «Seitsmesed uudised».

«See keemik, kes neid seal tavaliselt kokku segab, ei ole väga kõrgete keemiliste ja paugu kokku segamise teadmistega. Minu andmetel on eelmistel aastatel väga tõsiseid õnnetusi juhtunud just nendesamade köögilauapaugutitega,» rääkis Melder.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitsei ameti kapten Varmo Rein rõhutas, et pürotehnilise toote valmistamiseks peab olemas olema litsents. «Inimene ei tohiks ise neid kodus valmistada,» ütles ta.

Politseil puudub ülevaade, kust ja kui palju illegaalseid pauguteid Eestisse imbub, kuid mustal turul on need saadaval ja igal aastal jõuab osa neist ka rahvarohketesse kohtadesse. «Möönan, et teatav must turg siin ikkagi eksisteerib,» ütles Rein.

Keelatud paugutite kasutajaid võib politsei trahvida kuni 300 trahviühikuga, Melder aga soovitab mõelda ka oma lähedaste ja enda tervise peale. «Õnnetusi juhtub ja need kipuvad olema ikka väga raskete kehavigastustega. Kui me räägime noortest inimestest, kellel on eluaastaid keskmiselt 10, siis ma ei tahaks nende vanemate nahas olla,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles