Hiina tühistas dissidendile antud preemia tõttu ärimeeste Rootsi-sõidu

BNS
Copy
Rootsi kultuuriminister Amanda Lind.
Rootsi kultuuriminister Amanda Lind. Foto: FREDRIK SANDBERG/AFP/Scanpix Baltics

Hiina tühistas kahe äridelegatsiooni visiidi Rootsi, teatas Hiina suursaadik Stockholmis neljapäeval pärast seda, kui Rootsi kultuuriminister trotsis dissidendile auhinna andmisega Pekingi ähvardusi vastusammudest. 

Minister Amanda Lind andis Hiinas vangis olevale Rootsi-Hiina topeltkodakondsusega kirjastajale Gui Minhaile sümboolselt PEN-i preemia üle novembris keskpaigas. 

Pekingi ja Stockholmi suhted on pingelised alates sellest, kui Hiina valitseva kompartei kriitik Gui läks 2015. aastal kaduma ja ilmus hiljem välja Mandri-Hiinas. 

Guile kuulus Hongkongis pood, kus müüdi Hiina liidrite kohta kõmulisi väiteid sisaldavaid raamatuid. Ta läks kaduma 2015. aastal oma rannaäärsest kodust Tais. Mitu kuud hiljem ilmus ta välja Hiina televisioonis ja ütles, et andis end vabatahtlikult üles seoses 2003. aasta liiklusõnnetusega, kus hukkus tudeng.

Rootsi suursaadikut Pekingis Anna Lindstedti süüdistati varem detsembris volituste ületamises seoses kohtumise korraldamisega, mille eesmärk oli saavutada Gui vabastamine. Lindstedti ootab nüüd kohtuprotsess ja süüdimõistmise korral võib ta saada kuni 10-aastase vanglakaristuse. 

Hiina oli ähvardanud vastumeetmetega enne seda, kui Guile Rootsi auhind üle anti. 

«Mulle teadaolevalt on oma reisid tühistanud kaks suurt ärimeeste delegatsiooni, kes plaanisid Rootsi reisida,» ütles Hiina suursaadik Gui Congyou. 

Rootsi välisministeerium teatas detsembri algul, et Peking lükkas edasi 10. detsembrile kavandatud visiidi Stockholmi, mille käigus oli plaanis arutada kaubavahetust kahe riigi vahel. 

«Hiinal ei ole praegu plaane naasta selle komisjoni laua äärde. Pall on Rootsi väljakupoolel. Me ootame,» lausus Congyou. 

Rootsi peaminister Stefan Löfven ütles novembris, et tema riik ei allu ähvardustele. 

Rootsi PEN-klubi on andnud aastatel 1890-1935 elanud juudi rahvusest Saksa publitsisti ja kirjaniku Kurt Tucholsky nimelist auhinda välja alates 1985. aastast. See määratakse tagakiusatud, ohus või kodumaalt põgenenud kirjanikele ja ajakirjanikele.

Rootsi statistikaameti andmeil on Hiina Rootsi suuruselt kaheksas kaubanduspartner Ühendkuningriigi järel ja Prantsusmaa ees. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles