Paavst ärgitas jõululäkituses tooma rahu Süüriasse ja Lähis-Itta (1)

Copy
Paavst Franciscus Vatikanis Peetruse väljakul kolmapäeval esimesel jõulupühal Peetri basiilika rõdult traditsioonilist jõululäkitust pidamas.
Paavst Franciscus Vatikanis Peetruse väljakul kolmapäeval esimesel jõulupühal Peetri basiilika rõdult traditsioonilist jõululäkitust pidamas. Foto: Yara Nardi/Reuters/Scanpix

Paavst Franciscus ärgitas kolmapäeval oma jõululäkituses rahvusvahelist kogukonda pürgima rahu ja julgeoleku poole Süürias ja terves Lähis-Idas. 

Paavst Franciscus ärgitas kolmapäeval oma jõululäkituses rahvusvahelist kogukonda pürgima rahu ja julgeoleku poole Süürias ja terves Lähis-Idas. 

«Las Kristus toogu oma valgust paljudele lastele, kes kannatavad Lähis-Idas sõdade ja konfliktide käes,» ütles paavst Vatikani Püha Peetruse väljakul oma traditsioonilises esimese jõulupüha pöördumises «Urbi et Orbi» («Linnale ja maailmale»).

«Toogu ta kergendust armastatud Süüria rahvale, kes ei näe ka täna mingit lõppu vaenule, mis on lõhestanud nende riiki viimase kümne aasta jooksul,» ütles Franciscus. «Inspireerigu ta valitsusi ja rahvusvahelist kogukonda leidma lahendust, et selle regiooni rahvad saaksid koos ja turvaliselt elada ning tuleks lõpp nende kannatustele,» sõnas ta. 

Franciscus rääkis ka olukorrast Liibanonis, ärgitades lahendama riigis jätkuvat kriisi läbi uuesti pühendumise harmoonilisele kooseksisteerimisele. 

Paavst ütles jõulupüha sõnumis, et palvetab «liibanoni rahva eest, et see leiaks uuesti üles oma kutsumuse kehastada kõigi jaoks vabaduse ja harmoonilise kooeksisteerimise sõnumit».

Argentiinlasest paavst kutsus rahvusvahelist kogukonda leidma lahendusi, mis lubaksid Lähis-Ida rahvastel elada üheskoos rahus ja turvaliselt. 

Ta kurtis, et Lähis-Idas, eriti Iraagis ja Jeemenis, ootavad paljud raskustes, kuid veel mitte heitunud, inimesed rahu, turvalisuse ja õitsengu aega. 

Franciscus soovis ka julgustust venezuela rahvale, palvetades, et majanduskriisis Venezuela elanikud saaksid kogu vajamineva abi. 

Katoliku kiriku pea märkis, et venezuela rahvast on poliitiliste ja ühiskondlike pingete läbi pikka aega proovile pandud.

Lõuna-Ameerikas on mitu riiki läbi elamas ühiskondliku ja poliitilist raputust, märkis Franciscus, kelle sõnul solvavad mandri kriisid ja paljud vaesuse vormid iga inimese väärikust. 

Paavst taunis ka äärmusrühmituste rünnakuid Lääne-Aafrikas, eriti aga Burkina Fasos, Malis, Nigeris ja Nigeerias, ning ärgitas pakkuma leevendust neile, keda kiusatakse taga nende usu pärast nagu misjonärid ja koguduste liikmed, kellele on osaks saanud inimröövid. 

Franciscus palvetas nende eest, kes kannatavad vägivalla, looduskatastroofide või haiguspuhangute käes, samuti parema elu otsinguil ohtlikku mereteed Euroopasse ette võtvate migrantide eest. 

«See on ebaõiglus, mis sunnib neid ületama kõrbeid ja meresid, millest saavad surnuaiad,» ütles ta. 

«See on ebaõiglus, mis sunnib neid kannatama ebainimlikes kinnipidamislaagrites kirjeldamatu ärakasutamise, igal võimalikul kujul orjastamise ning piinamise tõttu. See on ebaõiglus, mis tõrjub neid eemale kohtadest, kus neil oleks lootus väärika elu järele, ja mis jätab neid ükskõiksuse müüride ette,» lausus Franciscus. 

Ta rääkis jõululäkituses ka Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosast, mida on vaevanud kümnete kohalike ja välismaiste relvarühmituste kohaloleku tõttu juba veerandsada aastat julgeoleku puudumine. 

«Toogu Jeesus Kristus rahu nendele, kes elavad Kongo Demokraatliku Vabariigi idaosas, mille jätkuvad konfliktid on lõhki rebinud,» sõnas 83-aastane katoliku kiriku pea. 

Paavst märkis ka, et «armastatud Ukraina...januneb konkreetsete lahenduste järele püsiva rahu saavutamiseks». 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles