Riigieksamite valiku tähtaeg läheneb

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Eesti keele riigieksami tegemisest Mustjõe gümnaasiumis.
Hetk Eesti keele riigieksami tegemisest Mustjõe gümnaasiumis. Foto: Toomas Huik

 Gümnaasiumiõpilased peavad hiljemalt 20. jaanuariks teatama kooli juhtkonnale õppeained, milles soovivad tänavu riigieksameid teha. 


Gümnaasiumi lõpetamiseks tuleb harilikult läbida viis lõpueksamit, neist vähemalt kolm peavad olema riigieksamid, teatas Riiklik Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskus (REKK).

Riigi- ja koolieksamite valikut õpilane samal aastal muuta ei saa, st eksameid ei saa lisada, vahetada ega valitud eksamist loobuda.

Eriti tuleks REKKi teatel meeles pidada, et sellest õppeaastast saab kool lõputunnistuse väljastada 12. klassi õpilasele, kellel on kõikide õppeainete kooliastmehinded vähemalt rahuldavad ja kes on kõik valitud lõpueksamid (nii kooli- kui ka riigieksamid) sooritanud positiivselt.

Kui õpilane puudub riigieksamilt ning ta ei tee lisaeksamit, siis ta sel õppeaastal kooli lõpetada ei saa. Samuti saab kooli lõpetamisel takistuseks näiteks 11. klassis valitud ja sellelt puudutud keemiaeksam.

Ka koolieksamite valik tuleb teha 20. jaanuariks. Uudne on see, et ühe koolieksami võib õpilane teha praktilise tööna.

Eesti õppekeelega koolides on kohustuslik eesti keele ning vene õppekeelega koolides vene keele riigieksam (kirjand). Vene või muu õppekeelega koolis on kohustuslik ka eesti keele kui teise keele eksam. Selle edukal sooritamisel (vähemalt 60 protsenti maksimaalsest tulemusest) väljastab eksamikeskus lisaks riigieksamitunnistusele ka eesti keele B2-taseme tunnistuse.

Osa eesti keelest erineva õppekeelega koolide õpilastest peab tegema vaid neli riigieksamit. Need on need, kellele on väljastatud eesti keele kõrgtaseme või eesti keele C1-taseme tunnistus.

Kui õpilane esitab vastava tunnistuse koolile 20. jaanuariks, siis ei pea ta sooritama eesti keele kui teise keele riigieksamit. Sellisel juhul tuleb gümnaasiumi lõpetamiseks sooritada neli lõpueksamit, millest vähemalt kaks on riigieksamid.

20. jaanuariks peavad oma valiku tegema ka kutseõppeasutuste õpilased, kui nad soovivad riigieksameid sooritada. Gümnaasiumi varemlõpetanud saavad riigieksamitele registreeruda riigiportaali www.eesti.ee päringukeskkonna vahendusel või tuleb täita avaldus, mille vormi leiab eksamikeskuse kodulehelt www.ekk.edu.ee. Ka varemlõpetanutele on riigieksamitele registreerumise tähtaeg 20. jaanuar.

2009. aasta riigieksamiperiood algab 16. aprillil eesti keele kui teise keele kirjaliku osaga ja lõpeb 10. juunil füüsika riigieksamiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles