Rootsi vanglates valitseb ruumipuudus (4)

Copy
Saltviki vangla Rootsis. Pilt on illustratiivne.
Saltviki vangla Rootsis. Pilt on illustratiivne. Foto: Eget Arbete / Wikimedia Commons

Rootsi katsetab jõuguvägivalla kontrolli alla saamist karistuste karmistamisega, mis on juba tulemusi andnud. Nüüd on aga ees teine probleem – vanglates on tekkinud ruumipuudus.

Rootsi väljaande Dagens Nyheter teatel on ruumipuudus mitmes Rootsi vanglas. «Oleme juba ehitanud narivoodeid ning nüüd plaanime barakke,» sõnas intervjuus lehele Rootsi vanglate järelevalve eest vastutav Lennart Palmgren.

Karistuse kandmise järjekorras ootab praegu sadu vange ning pärast jõulupühi kardetakse ülerahvastatuse probleemi veelgi suurenevat. Osa vanglates peetakse juba üksikkongides mitut vangi, näiteks Göteborgis Högsbös on 83 vangikongis kokku 99 kinnipeetavat.

Rootsis on kokku 4500 vanglakohta, see arv peaks viie aasta jooksul kasvama tuhande võrra. Seniks aga on vaja leida ajutisi lahendusi. Palmgreni sõnul otsitakse lisaruumi ka väljastpoolt vanglaid, näiteks endistest haiglatest.

Rootsis langes vangide arv pikka aega, 2017. aastal pöördus arv aga kasvule. Üks põhjusi on olnud karistuse karmistamine. Näiteks relva-, narko- ja seksuaalkuritegude eest määratakse nüüd karmimaid karistusi kui varem.

Relva- ja narkokuritegude karistuste karmistamine on Rootsis olnud üks lahendus jõuguvägivalla vähendamisel. Ohtlikumaid kurjategijaid on soovitatud panna vanglasse kiiremini kui varem ning eelmise valitsuse ajal vastu võetud otsus karmistada karistusi ebaseadusliku relva omamise eest on osutunud töötavaks lahenduseks.

Ka kasvav rahvastik on pannud Rootsi infrastruktuuri proovile mitmel viisil, alates 2000. aastast on kasv olnud üle 1,5 miljoni elaniku. Rootsis elab täna üle kümne miljoni inimese.

Rootsis on ka näiteks suurem sündivus kui Soomes. Sellest hoolimata on Rootsi statistikameti SCB väitel Rootsi rahvastiku kasvu peamiseks põhjuseks immigratsioon. Aastal 2018 moodustas immigratsioon 80 protsenti Rootsi rahvastiku kasvust.

Rootsi kriminaalhooldusameti andmete põhjal istus Rootsis 2018. aastal vanglas kõige rohkem inimesi just vägivallaga seotud kuritegude pärast, järgnesid narkootikumide ja salakaubaga seotud kuriteod. Vangidest oli 94 protsenti mehed.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles