Rumeenias suri kirurgide vea tõttu operatsioonilaual süttinud patsient

Copy
Rumeenia Cluj-Napoca ülikooli arstitudengid 2016. aasta detsembris.
Rumeenia Cluj-Napoca ülikooli arstitudengid 2016. aasta detsembris. Foto: ANDREEA CAMPEANU/REUTERS/Scanpix

Rumeenias suri haiglas naine, kes läks 22. detsembril kirurgide vea tõttu operatsioonilaual põlema.

Kõhunäärmevähki põdenud naine suri pühapäeval põletushaavadesse, mis katsid 40 protsenti tema kehast. Naisele sai saatuslikuks kirurgide otsus kasutada elektrilist skalpelli hoolimata sellest, et tema keha oli kaetud alkoholipõhise desinfektsioonivahendiga.

Skalpelli ja desinfektsioonivahendi kokkupuutel patsient «süttis nagu tõrvik», ütles seadusandja Emanuel Ungureanu oma Facebooki-lehel viitega pealinnas asuva Floreasca haigla töötajatele.

Medõde viskas tulekahju kustutamiseks 66-aastasele rumeenlannale pangetäie vett.

Tervishoiuministeerium lubas juhtunut uurida.

«Kirurgid oleksid pidanud teadma, et elektrilise skalpelliga tehtavatel operatsioonidel ei tohi kasutada alkoholipõhist desinfektsioonivahendit,» ütles aseminister Horaţiu Moldovan.

Ohvri pere sõnul rääkisid arstid «õnnetusest», kuid üksikasju nad ei täpsustanud.

Juhtum tõmbas taas tähelepanu Rumeenia tervishoiusüsteemi kehvale olukorrale. Kuigi rahastuse suurenemine on osad vajakajäämised paiganud, on haiglates jätkuvalt puudu kaasaegsest tehnikast ja arstidest. 

Kui 2015. aastal puhkes ühes ööklubis tulekahju ja surma sai 64 inimest - neist 26 kohapeal ja 38 hiljem -, siis süüdistati nüüdseks endist tervishoiuministrit põletusohvrite välismaale toimetamisega viivitamises ja isegi selle blokeerimises.

Paljud põletusohvrid surid hiljem kehvasti varustatud Rumeenia haiglates. Selle juhtumi suhtes on uurimine jätkuvalt pooleli. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles