Iraan arestis Pärsia lahel laeva ja vahistas 16 Malaisia kodanikku

Copy
Iraani revolutsioonikaardi alus patrullimas.
Iraani revolutsioonikaardi alus patrullimas. Foto: WANA NEWS AGENCY/VIA REUTERS

Iraani revolutsioonikaart pidas kinni kütusesmugeldamises kahtlustatud laeva ja vahistas 16 Malaisia kodanikust meeskonnaliiget, vahendas riigimeedia esmaspäeval. 

Riikliku telekanali IRIB veebileht edastas, et revolutsioonikaart arestis Abu Musa saarest ligi 28 kilomeetri kaugusel kõnealuselt laevalt 1,3 miljonit liitrit smugeldatud kütust. 

«Laeva 16-liikmeline meeskond, kes on Malaisia kodanikud, vahistati,» ütles revolutsioonikaardi piirkondlike merejõudude komandör brigaadikindral Ali Ozmayi IRIB-i vahendusel. 

Abu Musa on üks kolmest Pärsia lahe lõunaosa saarest, mis on Iraani kontrolli all, kuid mida nõudlevad endale Araabia Ühendemiraadid. 

«See on kuues kütust smugeldanud laev, mille (revolutsioonikaardi) merevägi on arestinud,» lisas Ozmayi. 

Iraani mõjuvõimas revolutsiooniline kaardivägi avas 2012. aastal uue mereväebaasi, et tugevdada Teherani positsiooni vaidluses kolme Pärsia lahe saare pärast, millele pretendeerivad ka Araabia Ühendemiraadid

Baas jääb Iraanile kuuluvatest Abu Musa, Suur-Tunbi ja Väike-Tunbi saartest põhja. Saarestik asub strateegilise tähtsusega Hormuze väinas, mille kaudu liigub viiendik maailma naftast.

Kitsas väinas patrullivad nii Iraani revolutsioonikaardi kui USA mereväe alused.

Kõnealused saared on Iraani valduses alates 1972. aastast, kui Briti väed piirkonnast lahkusid. Alates 1992. aastast pretendeerib aga neile ka AÜE, kes on võtnud sel teemal sõna ÜRO peaassambleel, öeldes, et Iraani «okupatsioon» on vastuolus rahvusvahelise õigusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles