VIDEO ⟩ Aastavahetus politseipatrulliga: purjus Vene kodanikust kuni relvaga vehkiva kaitseliitlaseni (5)

Copy

See on vanarahva uskumuste kohaselt maagiline öö, mil tänatakse vanajumalat olnu eest ja tasub tegeleda tulevikku vaatamisega. Politsei jaoks on vana-aasta õhtu aga aasta üks kõige keerulisemaid öid, sest väljas on suured rahvamassid, paljud vägijooki tarvitanud ning kasutatakse pürotehnikat.

Vana aasta lõpp. Tallinna kesklinna politseijaoskonnas algab õhtul kell kaheksa instruktaaž – politseipatrullid panevad paika konkreetse plaani, kuidas Eesti kõige rahvarohkemas piirkonnas ööga toime tulla. Käib tihe sagimine, patrullid võtavad kaasa rinnakaamerad, relvad, pipragaasid, kumminuiad, taserid ja muu varustuse, mida loodetavasti vaja ei lähe. «Olge ettevaatlikud, vahel inimesed käituvad väga ettearvamatult,» ütleb patrullpolitseinik Tauri Linnas enda vahetuseks valmistudes.

Foto: Erik Tikan

Veel enne, kui Linnas koos abipolitseinik Elle Treieri ja noore patrullpolitseiniku Karl Erik Randlainega oma vahetust alustada jõudis, olid kõik Tallinna kainestusmaja kambrid vägijoogiga liiale läinud pidulisi täis. Neil sadadel eestimaalastel tuleb uus aasta vastu võtta trellide taga, paljudel neist kehad kaklemisest katki. Nüüd tuleb kõik liialdanud peolised viia kas Rae valla arestimajja või koju – Tallinnas ruumi lihtsalt enam pole. 

«Nonii, läheb lahti. Tuli teade, et on vaja julgestust,» ütleb Linnas. 

«Ööäääõõooo,» kõlab Kesklinna jaoskonna väravatest sisse sõitnud politseibussi puurist uste avanedes. Sealt tõmmatakse välja paljajalu, aluspükstes ja T-särgi väel hotelli ees kakelnud tumedapäine 40ndates mees. Ta nutab ja on vihane. «Fašistõ!» karjub silmad rullis Vene rahvusest kodanik politseinikele tatti ja verd pritsides. Randlaine ja Linnas on nüüd töörežiimil ja iga käsk on konkreetne, vasturääkimist nad ei talu. Küll aga üritavad nad teda kuulata ja mõista – mis läks valesti, et mehe peoõhtu nii lõppes. 

Sõidame kolme patrulliga mehitatud politseibussi järel linna, kuid kutsungeid pole. «Läheme kontrollime siis, kuidas kodutud aastavahetust veedavad,» ütleb Linnas ja sõidab otsejoones garaažide vahele, kus teab neid elavat. Nõukogude-aegsel garaažiuksel on lausa uksekell, kuid tundub, et kedagi pole kodus. 

Edasi sõidame sadama lähistele, kesklinnas asuva Eesti-aegse mahajäetud mitmekorruselise puumaja juurde. See laguneb igast otsast, on kaltse ja prügi täis ning haiseb fekaalide järele. Ühest tagumisest ruumist leiame eest kaks tekkide all konutavat 30ndates meest. «Miks te siin olete? Kas te kuhugi mujale ei taha minna? Ega teil külm ei ole?» küsib Linnas. 

Me ei ole oodatud külalised, mehed ütlevad end seal hästi tundvat. «Head vana aasta lõppu!» soovivad nad politseinikele. 

Foto: Erik Tikan

«Politseinikud on ka inimesed ning kui võimalik, siis saame vabade patrullidega kokku ja võtame koos uue aasta vastu,» ütleb Linnas. Südaöösel lülitavadki politseinikud mere ääres kolme patrullauto vilkurid tööle ja lõbusas meeleolus avatakse lastešampuseid, autost kõlamas Laura laul «Head uut aastat». Käib tõeline pidu, kuid vaid hetke. 

Siis tuleb sündmusi justkui paisu tagant: väljakutse Stroomi randa, kus on aken katki visatud; seejärel Järvevana teele, kus raskes liiklusõnnetuses sai viga kaheksa inimest. Ning sealt otsejoones Saku tänavale kahekorruselise kortermaja taha, kus tundub midagi põlevat. Taskulambid käes tossu poole sammudes ründab politseinikke eikusagilt ilmunud vihane naine. Linnas ja Randlaine väänavad ta maha ning panevad käed raudu. Selle peale ägestub habemik, sest maha murtud naine olevat tema abikaasa. Ta sõimab politseinikke ja ajakirjanikke, muu hulgas neid Jakko Väli käsilasteks nimetades. Kaugelt vaadatuna tundunud tulekahju osutus grilliks. «Süüa tahate? Mul on siin liha,» räägib mees ja nõuab enda arreteerimist: «Eile istusin pogris, lähen täna ka, kui vaja.»

Seejärel kõlavad politseinike jaamast kutsed kaklusi lahendama. Mitu neist laheneb kiiresti, teised on keerulisemad. Näiteks Vabaduse väljaku lähistel, Eesti ühe mainekama kooli ees on noored kaklema läinud. Taas tuleb Linnasel, Treieril ja Randlainel selgitusi küsida purjus inimestelt, kus iga kakleja ajab oma õigust taga. Väsitav. 

Foto: Erik Tikan

Teel jaoskonda tuleb kolmele politseinikule selle õhtu kõige keerulisem väljakutse. Linnas ja Randlaine tuiskavad otsejoones korterisse, kus elab esialgsete andmete järgi relvaga naabrite suunas vehkinud mees. 

Häirekeskusesse helistanud kolm noort seisavad samal ajal maja ees ning on kabuhirmus – aastavahetust veetnutele ilmus nende sõnul ukse taha kaitseväe riietes purjus mees, kes püstoli ühele noormehe oimukohale suunas. Meeltesegaduses kaitseliitlane olevat noortele vihaselt teatanud, et on kaks päeva metsas olnud. Sündmuskohal viibinutele jäi mulje, et mees haaras relva järele kõrvalkorterist tulnud lärmi tõttu. «Olime esimesed, kes jõudsid. See oli meie jaoks õhtu kõige teravam situatsioon,» ütles Randlaine hommikul kella viie ajal. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles