Kati lugu: elus hoiab õigel teel selge minapilt sellest, kes sa oled ja teadmine, et mõtted muudavad meie maailma.

Huawei
Copy
Foto: Erakogu

Huawei projekti “Kõige võimsam lugu oled sina ise” kangelane, kirjanik ja koolitaja Kati Suun on oma vastaseisust läbipõlemise ja bipolaarse häire diagnoosist tervenemisega õppinud, et elus hoiab õigel teel selge minapilt sellest, kes sa oled ja teadmine, et mõtted muudavad meie maailma.

Kui Kati 2014. aastal esimest korda oma probleemiga arsti juurde läks, siis kurtis ta väsimust, kurnatust ja eelkõige muret, et õnnetunnet enam justkui ei esine. Tol hetkel valdas teda teadmatus sellest, kes ta on ja mis teda õnnelikuks teeb. „Siis ei olnud mul elule justkui midagi ette heita,“ meenutab Kati. Arstile rääkis ta oma toredast abielust, uhkest auhinnatud majast, kahest ilusast lapsest ja sellest, et tegeles hetkel oma mõisakooli ehitamisega, pidas oma kodus koolitusmaja, kirjutas teistele äriprojekte ja turunduskontseptsioone ja tegi ka ravimtaimekoolitusi. „Kõike seda tehes ei tundnud ma mitte midagi. Ma ei suutnud õnnetunnet tunda, olin üle töötanud, väsinud ja kurnatud,“ ütleb Kati.

Ühel hetkel jõudis ta oma murega psühhiaatri esmasele vastuvõtule, mille käigus diagnoositi tal kohe bipolaarne psüühikahäire ja skisofreenia ning kirjutati välja tugevad ravimid. Juba kolmandal kohtumisel paluti uurida ka 80% töövõimetust – ehk teisisõnu lasta määrata endale vaimne puue.

„See oli selline „jalaga näkku“ tunne – sellist tulemust ma ei oodanud. Ootasin pigem tuge ja head nõu, mitte diagnoosi. Tol ajal ei olnud ma kindlasti nii tugeva minapildiga, et neile vastu vaielda, sest mõnes mõttes oli haigus vabandus sellele kui „tundetu“ ma olin. Lihtsam oli uskuda, et olen haige, kui et elan vales minapildis. Varsti peale diagnoosi saamist olid paanikahood ja sügav depressioon tihedad külalised – kusjuures enne diagnoosi neid ei esinenud,“ tõdeb Kati.

Olukord muutus aina halvemaks. Järjepidevalt kummitas teda psühholoogi lause „sa ei tea, kas sina mõtled ja otsustad või teeb seda sinu haigus“. „Tuli võtta vastu otsus – kas proovida haigusest iseseisvalt terveneda või olla diagnoosiga nõus ja lasta endal hääbuda. Eks ikka oli hirm ja teadmatus – arstid olid mu ikka korralikult ära hirmutanud. Otsustasime siiski abikaasaga oma maja müüa, lahutada ja linna kolida – eraldi,“ meenutab Kati. „Nii lootsime, et vähemalt üks meist saab normaalset elu elada ja lastel oleks ka üks turvaline keskkond – sest me ei teadnud, mis edasi hakkab saama.“

Kati teekond tervenemiseni on tema enda sõnul olnud uskumatult põnev ja silmiavav kuid samas ka raske ja hirmus, aga sellele tagasivaadetes ei vahetaks ta seda kogemust mitte millegi vastu. Lisaks tavameditsiinile otsis ta lahendust ka alternatiivmeditsiinist. „Käisin läbi kõiksugu ravitsejaid, nõiad ja teadjamehed ja –naised, aga kuna olen kunagi noorena välguga kokku puutunud ja tunnen pärimusmeditsiini – siis olin ma nende jaoks „väljavalitu“ ja „õpetlane“ ja see ajas juhtme veel rohkem kokku. Kui üks ravitseja palus lõpuks mul hoopis ennast ravima hakata, lõin käega ja otsustasin, et pean ise enda eest vastutama õppima. Sain aru, et ei ravimid ega nõiad ei muuda mu keskkonda ega lahenda probleeme vaid kõigest muudavad seda, kuidas ma oma probleemidele reageerin,“ tõdeb Kati. „Ma õppisin loogiliselt mõtlema ja analüüsima igat oma sammu. Täiendasin oma teadmisi tervislikust toitumisest ja trennist, mediteerisin ja õppisin erinevaid hingamistehnikaid ning süvenesin nii NLP teooriasse kui ka Mindfulnessi ja Teadliku Muutuse Kunsti. Tänaseks olen end uuesti üles ehitanud. Kasvatan lapsi, olen õnnelikus suhtes, elan tervelt, teadlikult ja rõõmsalt. Olen meeskonnakoolitaja, turundusalane nõustaja ning lähtuvalt oma kogemusest ka juhtide enesearengu coach – läbipõlemise ennetamise ja depressiooniga toime tulemise teemadel,“ ütleb Kati.

Foto: Erakogu

Nendele, kes leiavad ennast Katile sarnases olukorras on tal mõned tähelepanekud. „Elame ühiskonnas kus kõiki tahavad midagi suurt saavutada, aga unustatakse ära, et ainuõige saavutus on sisemise rahu leidmine. Ei tohi unustada, et erinevaid inimesi teevad õnnelikuks erinevad asjad ja kui pidada meeles, et meie endi normaalsus ongi meie reaalsus, siis ei kisu keegi meid enam meie sisemisest rahust välja ja nii oleme me õnnelikud. Elu on teekond, kus kogutakse neid pisikesi helgeid momente, mis südamesse soojad jutid tekitavad. Nii lihtne see ongi,“ usub Kati.

Tänaseks on Kati eesmärgiks kirjutada ja rääkida lugusid, mis annavad edasi tema õppetunnid elu ja haigusest tervenemise kohta. „Ma tahan oma lugu jagada, sest ma näen kui haigeks on maailm jäänud ja me kõik lepime sellega. Ma näen enda ümber segaduses ja õnnetuid inimesi, kes ei julge iseendana elada, vaid pigem lasevad ennast haigeks kuulutada. Sest nii on turvalisem. Lahe on vaadata kui inimesed nõustamise ajal aru saavad, neid „ahhaa-momente“ kogevad. Enda mõtlemise muutmisega. Mind teeb õnnelikuks molutamine, uni, õige toit, minu lapsed, minu kaaslane, minu pere ja suhted lähedastega, minu töö ja kirjutamine. Mind hoiab õigel teel selge minapilt sellest, kes ma olen ja teadmine, et mõtted muudavad meie maailma,“ märgib Kati.

Kati on tänu oma kogemusele tänaseks paljude juhtide isiklik kogemusnõustaja.

Lisaks on andnud ta oma aastaid kestnud enesearengu ja tervenemise teekonnast välja ka kokkuvõtva läbipõlemise ennetamise käsiraamatu "Ma ei ole hullult lahe", kus toob välja lisaks oma loole ka mõtted, tehnikad ja meetodid, mida tema ise kasutanud, et jälle õnnelik ja edukas elu üles ehitada. Tema tegemistega saab tutvuda siin: www.katisuun.ee

Jaga ka sina enda lugu

Huawei üleskutse “Kõige võimsam lugu oled sina ise” julgustab inimesi jagama enda inspireerivat lugu. Olgu see mõne raskuse ületamine, julge otsus elus või suur saavutus – alati on keegi, keda sinu kogemus julgustab järgmist sammu tegema. Eesmärk on innustada inimesi enda unistustest mitte loobuma, isegi kui seistakse silmitsi psühholoogiliste, füüsiliste või sotsiaalsete väljakutsetega.

Enda inspireeriva loo saab esitada projekti veebilehele kuni 15. jaanuarini. Lugu jagavad inimesed saavad kutse motiveerivale veebiseminarile, milles esineb Michal Woroch – ratastoolis avastaja ja reisija, kes räägib eesmärkide saavutamisest hoolimata raskustest.

Copy
Tagasi üles