Põlluaas: täname Vabadussõjas osalenuid ja langenuid meie omariikluse eest

Copy
Henn Põlluaas.
Henn Põlluaas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Riigikogu esimees Henn Põlluaas rääkis täna Nõmme Rahu kirikus Vabadussõja vaherahu ja Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva puhul peetud kõnes, et sõjatandril nähtud julgust, vaprust ja kustumatut iseseisvuspüüet läheb vaja ka nüüd, mil relvade vaikimisest meie rinnetel on möödunud sada aastat.

«Täna, täpselt sada aastat tagasi, vaikisid relvad ja hakkas kehtima vaherahu Eesti Vabariigi ja bolševistliku Venemaa vahel,» ütles Põlluaas. Vaherahu pikenes kuu aega hiljem Tartu Rahulepinguks, mis omakorda lõpetas kogu sõjategevuse.

«Lahinguväljade lõputu mürin peatus ja ühtäkki muutus kõik nii vaikseks. Kuid selles vaikuses oli suur jõud. Jõud, mis viis meid omariikluse stabiliseerumiseni,» märkis Riigikogu esimees.

Põlluaas sõnas, et täna langetame pea hukkunute mälestuseks ja ta avaldas Vabadussõjas osalenutele ja langenutele tänu meie omariikluse eest. «Me lubame olla neile meestele ja naistele väärilised ja kaitsta oma riiki ja rahvast. Vajadusel ka relv käes, nagu tegid meie vabadusvõitlejad teises maailmasõjas ja metsavennad veel pikki aastaid peale seda,» rääkis Põlluaas.​

«Just julgust, vaprust ja kustumatut iseseisvuspüüet nägime me Vabadussõja tandritel. Kõike seda vajame me ka nüüd, kui relvade vaikimisest meie rinnetel on möödunud sada aastat,» lisas Põlluaas.

Riigikogu esimees ütles ka seda, et me peame olema tugevad ja hoidma kokku. «Üksmeelel ning koos oma sõprade ja liitlastega, tagame me oma riigile ja rahvale stabiilsuse ja püsiva rahu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles