Euroopa Liidu välispoliitikajuht hoiatas Liibüa kriisi peatse eskaleerumise eest

Copy
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell 12. detsembril Brüsselis.
Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell 12. detsembril Brüsselis. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Euroopa Liidu välispoliitika juht Josep Borrell hoiatas esmaspäeval vaenutegevuse intensiivistumise eest Liibüa pealinna ümber ning kutsus leidma kriisile poliitilist lahendust. 

«Viimased arengud Liibüas viitavad sellele, et vägivald võib Tripoli ümbruses peatselt eskaleeruda,» ütles Borrell. 

ÜRO Julgeolekunõukogu arutab esmaspäeval olukorda Liibüas, kuhu ÜRO tunnustatud valitsuse kaitseks Khalifa Haftari relvajõudude eest on hakanud saabuma Türgi väed. 

Laupäeval tabas õhulöök Tripoli sõjakooli, kus terviseministeeriumi teatel sai surma vähemalt 30 inimest. Haftari väed eitasid rünnaku korraldamist. 

«Taunime sääraseid rünnakuid nagu laupäevane õhulöök sõjakooli vastu, mis vaid suurendavad vägivalda ja inimkannatusi,» ütles Borrell. «Täna on hädavajalikum kui kunagi varem töötada Liibüa kriisile poliitilise lahenduse leidmise nimel. Euroopa Liit kutsub kõiki osalisi osalema ÜRO juhtimisel poliitilises protsessis.»

Liibüas valitseb konfliktiolukord alates 2011. aasta ülestõusust, millega kukutati ja tapeti diktaator Muammar Gaddafi. Peamised ülemvõimu eest võitlejad on riigi ida- ja lääneosa valitsus.

Türgi ja Katar on asunud toetama rahvusvaheliselt tunnustatud ühtsusvalitsust (GNA) eesotsas peaminister Fayez Sarrajiga, mis paikneb pealinnas Tripolis.

Tripolit ründavad aga juba aprillist alates riigi idaosa valitsuse väed, mida juhib Haftar.

Haftari, kel on õhujõududes ülekaal, toetavad Türgi piirkondlikud rivaalid Saudi Araabia, Egiptus ja Araabia Ühendemiraadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles