Reinsalu mõistis hukka Iraani raketirünnakud Iraagi sõjaväebaasidele (1)

BNS
Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Konstantin Sednev

Välisminister Urmas Reinsalu mõistis otsustavalt hukka Iraani raketirünnakud Iraagi sõjaväebaaside vastu. 

«Avaldan kaastunnet Iraanis toimunud Ukraina reisilennuki katastroofis elu kaotanute lähedastele. Mõistan hukka tänaöised Iraani raketirünnakud Iraagi sõjaväebaaside vastu. Avaldan toetust meie ja liitlaste kaitseväelastele, kelle baase rünnati. Meie kaitseväelased rünnaku hetkel baasis ei paiknenud,» kirjutas Reinsalu sotsiaalmeedias. 

Tema sõnul jälgib Eesti tähelepanelikult julgeolekukriisi kulgemist. «Peame kolmapäeva hommikul nõu presidendi, peaministri, kaitseministri ning väliskomisjoni esimehega,» lisas Reinsalu. 

Ka peaminister Jüri Ratas kinnitas sotsiaalmeedias, et kolmapäeva hommikul on ta Kadriorus presidendi kutsel koos välisministri, kaitseministri ja riigikogu väliskomisjoni esimehega pingestunud rahvusvahelist olukorda arutamas.

«Eesti töötab värske ÜRO julgeolekunõukogu liikmena koos teiste riikidega selle nimel, et pingeid Lähis-Idas maandada ning konflikti edasist arenemist vältida. Eesti huvi väikeriigina on kindlasti see, et julgeolekuolukord maailmas oleks stabiilne, riikidevahelised suhted ennustatavad ning põhineksid rahvusvahelisel õigusel,» ütles Ratas. 

Kaitseministeeriumi kinnitusel ei ole Iraagis teenivad Eesti kaitseväelased Iraani raketirünnakutes vigastada saanud. «Saame kinnitada, et Eesti kaitseväelastega Iraagis on kontakt saavutatud ning ükski kaitseväelane ei ole viga saanud,» kinnitas kaitseminister Jüri Luik.

Juba mitme päeva jooksul olid Al-Asadi baasis kasutusele võetud kaalukad väekaitsemeetmed ning rünnaku hetkel ei viibinud Eesti kaitseväelased baasis, lisas kaitseministeerium. 

Iraan ütles kolmapäeval, et andis vastulöögi revolutsioonikaardi eliitüksuse Quds juhi Qasem Soleimani tapmise eest, korraldades USA vägede vastu Iraagis raketirünnaku.

«Iraan rakendas ja viis lõpule proportsionaalsed enesekaitsemeetmed, rünnates baasi, millest korraldati "argpükslik relvastatud rünnak meie kodanike ja kõrgete ametnike vastu,» ütles Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif Twitteris.

«Me ei taotle eskaleerumist või sõda, kuid me kaitseme end igasuguse agressiooni vastu.»

Iraan ründas ööl vastu kolmapäeva rakettidega kaht Iraagi sõjaväebaasi, kus paiknevad USA ja koalitsioonijõudude üksused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles