Arvo Aller: kliimamuutused avaldavad põllumajandusele järjest suuremat mõju

Copy

Valitsuse kliima- ja energiakomisjon sai täna ülevaate põllumajanduse kliimameetmetest ja rohetehnoloogiate arendamisest, maaeluminister Arvo Alleri (EKRE) sõnul avaldavad kliimamuutused põllumajandusele aina suuremat mõju. 

«Samas saab põllumajandussektor omalt poolt anda panuse, et kliimamuutusi leevendada ja nendega kohaneda,» märkis Aller rääkides kasvuhoonegaaside vähendamisest põllumajanduses.

Alleri sõnul on seda võimalik teha happelisi muldi neutraliseerides, parendades sõnnikukäitlust, taastuva energia kasutamist ja energiasäästu ning täppisväetamist. 

«Selleks, et hinnata olukorda põllumajandusettevõtetes ja hinnata erinevate praktikate ja tehnoloogiate mõju kliimamuutustele, tuleb läbi viia auditeid, uuringuid ja pilootprojekte. Kõigi nende väljakutsetega toimetulekuks vajab põllumees ka olulist riigi tuge,» ütles Aller.

Riigi eelarvestrateegia aruteludeks valmistab maaeluministeerium ette täpsema kava, milliseid investeeringuid on sektoris selleks vaja.

Peaminister: kliimapöördest ei jää puutumata ükski sektor 

Peaminister Jüri Ratase (Keskerakond) sõnul ei jää kliimapöördest puutumata ükski sektor ning majanduskonkurentsis püsimiseks tuleb targalt tegutseda kohe. «Peame uuendama oma majandust ja arendama tehnoloogiaid nii, et see tooks kasu kõigile,» ütles Ratas. «Juba tänavuse riigi eelarvestrateegia arutelul peab väga tugevalt arvestama kliimapoliitikaga,» leidis Ratas. 

Keskkonnaministeerium rajab rohetehnoloogiale teed

Keskkonnaministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium andsid komisjonile ülevaate rohetehnoloogiate terviklikust arendamisest, kus leidsid, et investeeringud sellesse valdkonda aitaksid kaasa keskkonnahoidlike lahenduste arendamisele ja kasutuselevõtmisele teaduses ning ettevõtluses.

Keskkonnaminister Rene Koka (EKRE) sõnul motiveerib rohetehnoloogia arendamine maksimaalselt ära kasutama taastuvaid materjale ja energiaallikaid. «Eestil on eeldusi, et uute lahenduste väljatöötamisega silma paista ka rahvusvahelisel tasemel. Meie tugevus on nutikus ja ülemaailmsed edulood IT valdkonnas, samuti puhas elukeskkond ning keskkonda väärtustavad eestlased,» leidis minister. «Riigipoolne läbimõeldud rohetehnoloogiate meetmepakett aitab headel ideedel realiseeruda,» ütles ta.

Keskkonnaministeerium valmistab koostöös teiste ministeeriumidega selle aasta riigi eelarvestrateegia protsessiks ette tervikliku rohetehnoloogia meetmepaketi ettepaneku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles