ÜRO Julgeolekunõukogu asub taas kemplema Süüria humanitaarabi üle (1)

Copy
ÜRO Julgeolekunõukogu.
ÜRO Julgeolekunõukogu. Foto: Xinhua/Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu hääletab täna Süüriasse saadetava piiriülese humanitaarabi jätkamise üle, samas kui Venemaa soovib abi kärpida ja valmistub lääneriikidele vastu seisma.

Volitused abiks, mis toimetatakse riiki režiimi ametliku loata, on olnud jõus alates 2014. aastast ning kaotavad kehtivuse reedel. 

Piirülestest abisaadetistest sõltuvad otseselt neli miljonit süürlast. 

Detsembrikuine hääletus samal teemal näitas lõhet Julgeolekunõukogu 15 liikme vahel, kui Venemaa ja Hiina panid veto Euroopa ettepanekule pikendada läbi kolme punkti Türgis ja Iraagis saadetavat abi veel aasta võrra.

«Vene Föderatsiooni ja  Hiina eilne veto Julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis lubaks humanitaarabil miljonite süürlasteni jõuda, on häbiväärne,» ütles tollal oma avalduses USA välisminister Mike Pompeo, lisades, et mõlema riigi «käed on verised». 

Sellega võistelnud Vene resolutsioon sisaldas ainult kaks transiidipunkti Türgi piiril ja pikendas volitusi vaid kuue kuu võrra, kuid ei saanud minimaalset vajalikku üheksat poolthäält. 

Pärast nädal aega kokkuleppele jõudmata peetud läbirääkimisi, sealhulgas nelja kohtumist samal teemal nõukogu alaliste liikmetega, pakkusid Saksamaa ja Belgia neljapäeval välja Venemaa positsiooniga sarnase variandi, ilmneb AFP käsutusse jõudnud dokumendist. 

Uus ettepanek näeb küll endiselt ette kolme läbipääsupunkti Türgi piiril ja ühte Iraagi piiril, kuid piirdub aasta asemel vaid abi pooleaastase pikendamisega kuni 10. juulini. 

Venemaa tuli taaskord välja vastuettepanekuga, korrates nõudmist lubada vaid kaht läbipääsupunkti Süüria-Türgi piiril kuueks kuuks. 

Süüria presidendi Bashar al-Assadi liitlane ja peamine toetaja Venemaa on kasutanud kodusõja puhkemisest saadik 2011. aastal oma vetoõigust Süüria küsimuses 14 korda. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles