Iraak tahab USA vägede lahkumist (2)

Copy
Iraagi peaminister Adel Abdel Mahdi.
Iraagi peaminister Adel Abdel Mahdi. Foto: Metodi Popow / Scanpix

Iraagi peaminister Adel Abdel Mahdi ütles USA välisministrile Mike Pompeole, et ta saadaks delegatsiooni Bagdadisse ülesandega sõnastada Ühendriikide vägede Iraagist lahkumise mehhanism.

Mahdi kantselei ütles täna avalduses, et peaminister edastas nõudmise neljapäeva õhtul telefonivestluses Pompeoga. USA välisminister olevat ise Iraagi valitsusjuhile helistanud.

Mahdi sõnul on Iraak vastu kõigile oma suveräänsuse rikkumistele, seal hulgas Iraani raketirünnakutele Iraagi sõjaväebaaside vastu ning USA droonirünnakule, milles hukkus Iraani revolutsioonikaardi eliitüksuse Quds juht Qasem Soleimani.

Iraagi peaministri sõnul tuleb ameeriklastel valmistada ette mehhanism, et täita Iraagi parlamendi resolutsioon, milles kutsustakse saatma võõrväed riigist välja.

Iraagis viibib umbes 5200 USA sõdurit, kes on paigutatud sinna võitluseks äärmusrühmitusega ISIS. Pühapäeval hääletas Iraagi parlament selle poolt, et saata kõik välisriikide sõdurid riigist välja.

«Peaminister ütles, et Ameerika väed olid sisenenud Iraaki ja droonid lennanud riigi õhuruumis ilma Iraagi võimude loata ning see oli kahepoolsete kokkulepete rikkumine,» lisati Mahdi kantselei avalduses.

USA kaitseminister Mark Esper ja staabiülemate ühendkomitee esimees Mark Milley on öelnud, et Washingtonil ei ole plaani vägesid Iraagist välja viia.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles